Рибите и мидите в Мраморно море ще са годни за ядене въпреки морската слуз

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891160 www.24chasa.bg
Усилия по разчистването на морската слуз се провеждат в 31 района в окръзите Истанбул, Коджаели, Бурса, Балъкесир, Чанаккале, Ялова и Текирдаг.

Направените анализи до момента показват, че морската слуз, засегнала обширни райони от Мраморно море, няма отрицателно въздействие върху рибите и мидите и консумацията им не създава рискове за хората, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на ръководителя на Главната дирекция за риболов и морски продукти на турското министерство на земеделието и горите, предава БТА.

Главният директор Мустафа Алтуг Аталай посочи, че заради проблема с морската слуз в Мраморно море, анализите на рибите и мидите, правени обикновено веднъж на две седмици, сега се извършват с по-голяма честота.

Последните анализи са показали, че няма данни за отрицателни последици за хората от консумацията на риби и миди от Мраморно море. Аталай добави, че анализите ще продължат и при установяване на проблем ще бъдат взети необходимите мерки, а именно ще бъде преустановен риболовът в района и ще бъдат иззети морските продукти от пазара.

Той подчерта, че до момента няма установено наличие на отровна субстанция в морската слуз.

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването. От седмица насам Турция провежда мащабна кампания за прочистване на Мраморно море от морската слуз./Милена Маркова/