Проф. Богов остава шеф на Александровска болница поне седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891212 www.24chasa.bg
ПРОФ. БОРИС БОГОВ

По закон съветът на директорите не може да бъде сменен еднолично от здравния министър, решението на СГС може да се обжалва в 7-дневен срок

Проф. Борис Богов остава изпълнителен директор на Александровска болница поне още седмица. "24 часа" научи, че Софийският градски съд в свое решение е постановил, че прекратяването на правомощията му от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е неправомерно. 

Ръководството на Александровска болница беше сменено на 4 юни. Министър Кацаров назначи за изпълнителен директор д-р Атанас Атанасов, който бе прокурист на затъналата в дългове областна болница в Ловеч. За председател на съвета на лечебното заведение бе посочен проф. Румен Стоилов. Третият член е Гергана Андреева - Сотирова, за която по-късно бе открит конфликт на интереси.

Попадайки в обхвата на Закона за публичните предприятия, съветът на директорите на Александровска болница се избира за период от 3 години и тъй като последният конкурс беше проведен преди няколко месеца, по закон той няма как да бъде сменен еднолично от Министерството на здравеопазването, обясниха юристи. Смяна при членовете на съвета може да има при смърт или при доказани финансови злоупотреби. Сега здравното министерство има право в 7-дневен срок да обжалва.

Новото ръководство на Александровска болница, назначено от д-р Кацаров,  не може да бъде вписано и в Агенцията по вписванията заради явно противоречие в документите за регистрация. От една страна, в тях било посочено, че болничните шефове са назначени след конкурс. От друга обаче, в самата заповед се казвало, че те ще заемат постовете до провеждането на конкурс.

Отказът на агенцията да впише новия борд разгневи здравния министър Стойчо Кацаров. Той поиска шефката на институцията Габриела Козарева да бъде уволнена. Смяната й във вторник бе анонсирана от служебния премиер Стефан Янев.

От здравното министерство заявиха пред "24 часа", че засега няма да коментират решението на Столичния градски съд.