1,6 млрд. лв., нов бюджет и здравна реформа оставя кабинетът Янев на следващите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891636 www.24chasa.bg

В плана за възстановяване включват проектите на Румен Радев за въздушни линейки и болници

Служебният премиер се надява, че ще наложи нова политика, която да следва и редовно правителство

1,6 млрд. лв. от ЕС, актуализиран бюджет на държавата и подготвена здравна реформа се надява да остави на следващия редовен кабинет служебното правителство. Намеренията бяха обявени във вторник по време на отчета на първия месец управление на кабинета, който направи министър-председателят Стефан Янев.

Той, вицепремиерите Гълъб Донев, Атанас Пеканов и Бойко Рашков, както и министрите Стойчо Кацаров - на здравеопазването, Кирил Петков - на икономиката, и Асен Василев - на финансите, представиха завареното от правителството на Бойко Борисов и намерения какво ще направят до края на мандата си след изборите на 11 юли.

Правителството има амбицията да наложи нова политическа култура и политики, които да бъдат припознати от партиите, които биха подкрепили следващо редовно правителство, стана ясно от изявлението на Стефан Янев.

Пряката финансова инжекция от 1,6 млрд. лв. трябва да дойде наесен, ако служебният кабинет представи в ЕК плана за възстановяване. За България са заделени 12 млрд. лв.

Сумата е равна

на 13% от

помощта

за България, които ще бъдат платени предварително, веднага след като ЕК одобри българския план, каза вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

“Скоро след като планът бъде внесен, надявам се в рамките на нашия служебен кабинет, средствата ще се влеят в българската икономика и големият въпрос не е дали ще дойдат през август или октомври, а в какво ще ги инвестираме. Нека не правим компромис с качеството на такъв важен за страната ни финансов ресурс. А забавянето се дължи на 2 фактора: политическото решение на предишното правителство да не предава плана, а дори да остави техническа работа по него, както и желанието ни той да бъде по-добър и амбициозен”, каза той.

След срещи с ЕК, синдикатите, работодателите и представители на финансови институции и неправителствени организации Пеканов решил да преработи половината от включените в плана проекти на кабинета “Борисов”.

Добавили и около

30 нови проекта,

разясни Пеканов.

“Целта на промените е да залегнат някои наши ключови приоритети, да адресираме критиките на комисията и да инициираме дълго отлагани генерални промени. В тях влизат: залагане на повече механизми за контрол на средствата, осигуряване на доброто изпълнение чрез помощ от страна на ЕК за използване на добрите практики от други страни и не на последно място - повече ресурси да бъдат разпределени в региони извън столицата. От 30-те нови проекта повечето са добри, но не всички отговарят на строгите критерии на ЕК. В момента разглеждаме 10 от новите проекти, които отговарят на целите и съвпадат с обществените интереси”, заяви вицепремиерът.

Изграждане на

национален

СТЕМ център,

който да подготвя преподаватели по точни науки, създаване на национална система за диагностика и лечение на инсулт в България с високотехнологични центрове в цялата страна и изграждането на система за оказване на бърза помощ по въздуха, посочи Пеканов като нови проекти, които той включва в плана за възстановяване. Всеки от тях бе предложен вече от стратегическия съвет на президента Румен Радев. А при назначаването на служебното правителство държавният глава настоя неговите предложения да залегнат в документа, за да бъдат финансирани от ЕС.

Увеличаване с 500 млн. лв. на парите за бизнеса, промени в програмите за саниране на жилищата и за фотоволтаични инсталации в частни домове, както и социална реформа били пък основните промени, които вицепремиерът залагал в оставените от предното правителство документи, разясни той.

Служебното правителство вече работи и по актуализация на бюджета за 2021 г., обяви пък финансовият министър Асен Василев. Тя трябва да бъде готова до избирането на парламент и да може да се вкара за одобрение веднага.

Промените не включват увеличаване на дефицита, напротив, приходната част ще бъде изпълнена и дори ще бъдат събрани повече пари, разясни Василев. Имало нужда обаче да се прецизират разходите на бюджета, защото в момента има програми, за които няма финансиране, разясни той.

“Мерките за подкрепа на бизнеса и хората срещу коронавируса бяха финансирани реално само до март, а през април и май предният кабинет е отклонявал средства от други пера. Същото се наложи да направим и ние”, обясни нуждата от актуализация на бюджета Асен Василев.

В последния месец

събираемостта

на данъците се

е увеличила,

отчете той. Това пък давало надежда, че приходите в бюджета от данъци ще бъдат преизпълнени, след като според него предният кабинет е неглижирал събирането им.

Според Василев при правителството на Бойко Борисов имало тотална липса на контрол как се харчат обществените средства.

Икономиката се възстановява след затварянето и показателно за това е, че

безработицата е

паднала до 5,4%,

изтъкна пък вицепремиерът Гълъб Донев. В момента правителството работи по нов дизайн на мярката 60/40, която ще бъде продължена.

Мярка за икономически растеж е насочването на 2,5 млрд. лв. към малкия и средния бизнес през търговските банки, подчерта пък министърът на икономиката Кирил Петков.

Служебното правителство е успяло да започне и промени в здравната система, похвали се и здравният министър Стойчо Кацаров.

“И без коронавирус здравната система се нуждае от промяна и може да работи много по-добре”, подчерта той.

Целта на промените пък била да се постави пациентът в центъра и да се даде повече възможност на хората да избират, разясни Кацаров. Ден по-рано той започна разговори с лекарския съюз и здравната каса за отпадане на лимитите във финансирането на болниците с публични средства, въвеждане на коефициенти за лечение на възрастни хора и сложни случаи и промени в неотложната помощ нощно време и през уикенда, която трябва в момента да дават личните лекари.

В Министерството на здравеопазването пък

ще бъде

създадена

дирекция “Права

на пациента”,

разясни Кацаров.

“Такава е задължително да има, защото в крайна сметка министерството съществува заради пациентите, а не заради различните интереси в здравната система”, заяви Кацаров.

Отчетът: обвинения в корупция и купуване на гласове, доказателствата предстоят

Обвинения за заварени корупционни практики и купуване на гласове, но без да са придружени с доказателства, които вероятно по-късно ще се появят, представиха служебният премиер Стефан Янев, заместниците му Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов и министрите Кирил Петков, Асен Василев и Стойчо Кацаров.

“Колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро системен безпорядък и липса на правила, корупция, облечена в законосъобразни форми”, започна още в началото на пресконференцията премиерът Стефан Янев. Даже в сектори като културата и образованието изскачат такива случаи, добави той.

“За съжаление, един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори”, коментира Янев.

Помолен да даде примери за такива корупционни практики, Янев прехвърли топката към министъра на икономиката Кирил Петков. Той даде пример именно с ремонтите на малките язовири, осъществявани от Държавната консолидационна компания, които според него са били ремонтирани прекалено скъпо и не са пуснати в експлоатация. Предишните управляващи от ГЕРБ обаче твърдят, че единият от язовирите “Пазар дере” е бил специално източен, за да може министър Петков да направи клип.

“ДКК има подчинено дружество “Монтажи” и ДКК получава 630 млн. лв., за да ремонтира язовирите, и ги дава на “Монтажи”. Вече имаме похарчване на парите без обществена поръчка и многократно завишени разходи. Както вече казах, 5 пъти по-големи при транспорта и 2 пъти при бетона”, разясни Петков.

Половината от разходваните от държавата средства през изминалите години са давани през т.нар. инхаус поръчки, изтъкна и министърът на финансите Асен Василев. Така се наричат поръчките, при които държавата възлага конкретна работа на държавна фирма.

“Където се обърнем, е блато”, включи се и Бойко Рашков. Той даде пример как службите и МВР не са знаели за 16 случая на съмнителни трансплантации в бившата правителствена болница, които бяха изнесени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

На изборите на 4 април е имало купуване на гласове, но за това уродливо явление МВР няма вина, заяви още вицепремиерът. Част от кадровите промени в МВР обаче се дължали и на такива подозрения, разясни Рашков. Той се позова на доклад на Антикорупционния фонд, като определи неправителствената организация като сериозна институция. Според анализа, цитиран от Рашков, най-много се купуват гласове в Бургас, Кърджали, Благоевград, Стара Загора и София-област.

“Има няколко разследвания за купуване на гласове на 4 април, но не са разкрити престъпления на предишните управляващи”, заяви Рашков. След което разказа как в МВР имало вътрешноведомствен хумор, че от клавиатурите на служителите липсвали букви за ГЕРБ, ДПС или Б.Б. В служба на МВР пък били открити агитационни материали на ГЕРБ, твърди още Рашков.