Седмицата с най-малко заразени от една година насам. По 9 жертви на ден - с 60% надолу (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891644 www.24chasa.bg

Тестовете са над 82 хиляди, но само 1% е положителен

С идването на лятото епидемията от COVID-19 в България буквално се стопи. През последната седмица е регистриран най-малкият брой нови болни от края на юни 2020 г. Средно по 116 нови болни на ден са отчитани - с 26% по-малко от предишната седмица.

Жертвите са средно 9 на ден - с 60% надолу.

От направените за седмица 82 хил. теста за коронавирус само 1% е бил положителен.

Във вторник в болници лежаха 2239 души (-11%), а в реанимациите - 242 (-13%).

Към 8 юни 27 е заболеваемостта на двуседмична база на 100 хил. Седмица по-рано бяха 43. (Виж таблицата.)

Шест области - Враца, Плевен, Разград, Силистра, Кърджали и Бургас вече са в зелената зона на картата на риска. Критерият за минаване в зелено са броят на случаите на 100 000 жители през последните 14 дни да е под 20 души.

Към тях през следващата седмица ще бъдат добавени поне още пет области, тъй като показателите им са между 20 и 30. До края на месеца вероятно цялата страна ще е в зелената зона.

Активните случаи вече са 12 хил. при 15 хил. седмица по-рано.

В класацията, приравняваща жертвите към броя на населението, сме на 50-о място в света. За пръв път от миналата есен сме извън първите 30. (Виж таблицата.)

В Европа има нови 9% спад на заразените и 15% - на жертвите.

Във Великобритания обаче скокът на заразените продължава трета поредна седмица. От средно 2500 нови случая дневно в края на май вече има по 7500. Обединеното кралство е на първо място в Европа по брой заразени на милион население. Това е притеснителна тенденция, като се има предвид, че британците с мерки и високи нива на ваксинация успяха да сведат нивата на коронавируса до едни от най-ниските на Стария континент. Смъртността там засега остава ниска.

В Русия също има 35% седмичен скок на заразените - доста необичаен за летния сезон.

Най-засегнатата страна в света в момента още е Индия, но тя бързо излиза от първата си сериозна вълна на COVID-19. Пикът e преминат и броят на новите заразени е с 30% надолу, а смъртността с 35%.

В данните на НСИ за починалите в България за първата седмица на юни скрита смъртност от COVID-19 отново няма. (Виж графиката.)

По време на двата големи пика на епидемията у нас през ноември - декември и март-април имаше хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса.

С нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи. За двете вълни на COVID-19 тези случаи на “необичайна” смърт надхвърлят 16 000.

От предпоследната седмица на май “скритата” смъртност изчезна успоредно с утихването на епидемията у нас.