Обещаха на ЦИК колкото милиони трябват, за да има машини на вота

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891684 www.24chasa.bg
Жена гласува с машина на един от експериментите, проведени от ЦИК. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Комисията води директни преговори с производителя

“Сиела” обаче взе поръчката за софтуера и логистиката на устройствата за 2/3 от общия бюджет досега

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс.

Този ангажимент пое публично премиерът Стефан Янев във вторник. Правителството даже е съдействало на ЦИК да се свърже директно с производителя на устройствата за гласуване “Смартматик” и да преговаря с тях.

Централната избирателна комисия ще разполага с толкова пари за доставка на машини, колкото са ѝ нужни, каза и министърът на финансите Асен Василев. Той припомни, че в план-сметката, одобрена от кабинета,

няма записана

точна сума за

купуване на

машини,

а се е ангажирал да им отпусне пари, след като договорят сделката.

Директни преговори с изпълнителния директор на “Смартматик” започна във вторник вечерта ЦИК. Компанията е производител на машините за гласуване, каквито за 4 април достави българската компания “Сиела Норма”.

“Очакваме в сряда предложение от вицепрезидента на компанията за Източна Европа с финансови параметри, брой на машините, които могат да доставят и срокове”, каза пред “24 часа” зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Причината за преговорите с производителя е, че “Сиела Норма” отказа да участва в обявената от ЦИК процедура за доставка на 1500 машини за гласуване. Според доставчика обявената от комисията прогнозна стойност, която беше 6,5 млн. лв. без ДДС, е недостатъчна, а реалната стойност на устройствата е 15 млн. лв.

В понеделник стана ясно, че 672 машини вече са готови и са в Нидерландия. Освен тях може да бъдат произведени още 800, като

доставката им

у нас от Тайван

може да се

случи до края

на седмицата

Досегашният доставчик на машини “Сиела Норма” ще отговаря само за софтуера и логистиката на машините, с които ще се гласува на частичния местен вот и на парламентарните избори на 11 юли. ЦИК реши да сключи договор с компанията, като максималната цена на процедурата е 4,35 млн. лв. без ДДС. Това е над 2/3 от досегашния бюджет от 6,5 млн. лв., с които твърдеше, че разполага комисията.

В полунощ вчера пък изтече срокът, в който българи, живеещи зад граница, можеха да подават заявления, че желаят да гласуват на вота на 11 юли.

ЦИК трябва да определи окончателния брой на секциите в чужбина, държавите и населените места, в които те ще бъдат разкрити, до 19 юни.

На заседанието на ЦИК вчера стана ясно, че на частичните местни избори в Благоевград и още 7 населени места на 27 юни с машини ще се гласува в 128 секции, като в 58 от тях ще има по 2 устройства.