Петко Тодоров: Аз съм един от тези, класирали България на 112-о място

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891790 www.24chasa.bg
Петко Тодоров

“Аз съм един от тези, които всяка година отговарят на анкетата на “Репортери без граница” - това обяви проф. Петко Тодоров, който преподава журналистика в УНСС, на медийната дискусия “Държавата и медиите” вчера.

Засега той е единственият, който се представя публично като човек, даващ информация за медийната среда у нас. Според тази анкета, която по думите му се състои от около 68 въпроса, България е класирана на 112-о място по свобода на медиите.

Тодоров обясни, че въпросите са доста подробни и в отговорите си той включва факта, че в медиите има лимитирани трудови договори, като останалата част от възнагражденията се дават под формата на ДМС (допълнително материално стимулиране) или на авторски договори. Разказа, че включвал още различни зависимости на медиите, санкции на журналисти, както и поведението на водещи, които били със слушалки в ухото. “Бих подкрепил министър Бойко Рашков в отношението му към медиите, защото Етичният кодекс повелява уважение към госта, а не той да бъде разпилян с въпроси”, каза още Тодоров.

Обясни още, че пак никой не знаел каква е собствеността на двете големи телевизии у нас. “Всичко това дава 112-о място на България”, завърши Тодоров.