Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9892743 www.24chasa.bg
Президентът на Фондацията Нанси Шилър, настоящия председател на Борда на директорите на Фондацията Крис Матлън, новия председател на Борда Гейл Байски и посланик Херо Мустафа при анонсирането на новината на прием във Вашингтон в присъствието на бивши посланици на САЩ в България и посланика на България във Вашингтон Тихомир Стойчев. СНИМКИ: "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ".

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията.

Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България и САЩ.

Като Дом „Америка за България“ сградата ще служи както за офис на Фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество, продължавайки традицията на доброжелателство между България и САЩ. 

„За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското приятелство и споделени демократични ценности,“ подчерта Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, във връзка със закупуването на имота.

Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът на САЩ в България, изрази увереността си, че „Фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи.