Разговорът между Вучич и Курти преминал на висок тон и "на над два метра разстояние"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9892830 www.24chasa.bg
СНИМКА: ТУИТЪР

Разговорите между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти в Брюксел вчера приключи за по-малко от два часа и без резултат. Единствената договорка е двамата да се срещнат отново до края на юли, предаде Дойче веле, цитирана от БТА.

Специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина обобщи срещата с едно изречение: "Това, което е важно за ЕС, е, че двамата лидери потвърдиха, че няма друг път напред освен нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово". Лайчак каза, че разговорите са били "открити и директни", оценявайки диаметрално противоположните позиции на двете страни що се отнася до споменатия "път напред" и "нормализация на отношенията".

Президентът Вучич каза, че това е било среща, на каквато никога по-рано не е бил. "Спирате и не знаете да се смеете ли или да плачете. Имате работа с хора, които не са нито сериозни, нито отговорни", каза той. "Не се договорихме за абсолютно нищо. Човекът дойде, за да не се договори за нищо и да каже - дойдох да искам да признаете независимо Косово. Моят отговор беше - никога. И тогава той се взриви", каза Вучич.

Той не обясни какво подразбира под взривяване, но каза, че не е изричал обиди или псувни, а само някои "по-остри реакции".

Албин Курти на свой ред каза, че разговорът е бил конструктивен и е "оптимист, защото сега имаме искрен подход към проблемите". "Същината на нашия конфликт е липсата на взаимно признаване. Нито Сърбия признава Косово, нито Косово признава Сърбия", каза той. Курти посочи като "единствено и най-добро решение" своята "и на Джоузеф Байдън позиция" за взаимно признаване.

На реплика от медиите, че взаимното признаване не е компромисно решение, приемливо за другата страна, Курти "предефинира" предложението си. "Време е Сърбия да обяви независимост от Косово", каза той.

Според него разговорът с Вучич не е бил на ръба на инцидент, но подчерта, че разстоянието между двамата е било "повече от два метра".