Виена стартира ваксинационна кампания "Родители с дете", а Гърция отвори и за групата 18-24 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9893400 www.24chasa.bg
Виена стартира кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 на подрастващи на възраст от 12 до 18 години. СНИМКА: АРХИВ СНИМКА: Пиксабей

На 25 юни във Виена стартира кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 на подрастващи на възраст от 12 до 18 години. Родителите, които не са ваксинирани, са поканени да дойдат заедно с децата си, предава БТА.

Както съобщи Петер Хакер, съветник по здравеопазването, наведнъж може да се ваксинират цели семейства. За децата под 14 години е необходимо един от родителите да резервира в електронната система за ваксинация час за поставяне, а младежите над 14 години имат право сами да решат дали да се ваксинират и ако да - да се регистрират.

При запазването на час за подрастващия може да се добавят до две придружаващи лица, които също да се ваксинират.

Засега в електронната система на Виена са регистрирани 15 процента от жителите на австрийската столица на възраст от 12 до 15 години. При тези от 16 до 19 години делът на желаещите да се ваксинират е 45 на сто, а 14,7 процента от тази възрастова група вече са получили първа игла.

А в Гърция от днес платформата за записване за ваксинация отвори   за лица на възраст между 18 и 24 години, съобщава в. "Катимерини".

Тази възрастова група ще има достъп до иРНК ваксините на Пфайзер и Модерна, както и до еднократната ваксина на Джонсън и Джонсън. На тях обаче няма да им бъде предложена ваксината на АстраЗенека, която беше забранена за употреба при по-млади хора от Националния ваксинационен комитет заради опасения от образуване на кръвни съсиреци.

Говорейки на пресконференция в понеделник, главният секретар в здравното министерство Мариос Темистоклеус заяви, че отварянето на платформата за тази възрастова група означава, че ваксините вече са достъпни за цялото пълнолетно население на Гърция.

В страната са потвърдени 835 нови случая на коронавирусна инфекция през последните 24 часа, като само един от тях е установен на граничните пунктове, съобщава АНА-МПА. Още 22 души са починали, а 343 пациенти са на респиратори.

От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 416 195 случая и 12 465 жертви.