Все повече китайци имат добра здравна грамотност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9893595 www.24chasa.bg

През последните години се повишава устойчиво процентът на китайците, които имат добра здравна грамотност. През 2020 г. той е достигнал 23,15% от населението на страната, или с 3,98 процентни пункта повече от предходната година, съобщи във вторник Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия, съобщава Радио Китай

Цифрите означават, че 23 на всеки 100 души са придобили здравни знания и умения. С цел да насърчи съзнателността на хората за здравословното им състояние, в средата на 2019 г. правителството стартира план за действие в рамките на инициативата „Здрав Китай“. Досега са проведени 15 специални кампании, чиито конкретни цели бяха повишаване на знанията за масово разпространени болести, тяхната превенция и постигането на здравословен начин на живот.

Общо 1065 души са били включени за първи път в национален експертен фонд за популяризиране на знания, свързани със здравеопазването, а в последните две години са създадени и експертни пулове на провинциално ниво, добави Ми Фън.

Според говорителят, повишаването на здравната грамотност играе важна роля в усилията на Китай да се справи с епидемията от COVID-19.