В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

https://www.24chasa.bg/novini/article/9893608 www.24chasa.bg

Първите девет инвестиционни тръста за публична инфраструктура (REIT) ще започнат да се търгуват на 21 юни, според съобщения на уебсайтовете на двете китайски борси от вторник.

Пет тръста ще дебютират на Шанхайската фондова борса, а други четири – в Шънджън. Те са събрали общо над 30 милиарда юана (4,68 милиарда долара), показват още данните, публикувани от борсите. Очаква се тръстовете да насочат инвестиции в инфраструктурни проекти като магистрали, индустриални паркове, складова и логистична инфраструктура, пречистване на отпадъчни води, съобщава Радио Китай

През април 2020 г. Китай инициира пилотна схема за инвестиционни тръста за публична инфраструктура, чиято цел е да задълбочи структурната реформа от страна на предлагането във финансовия сектор и да подобри способностите на капиталовия пазар в подкрепа на реалната икономика.

В средата на май тази година Държавната регулаторна комисия за ценни книжа одобри регистрацията на първата група от девет тръста и на 31 май стартираха продажбите.

Като важен подход за осъществяването на секюритизацията на недвижими имоти, тръстовете събират средства от инвеститорите и ги предават на професионални инвестиционни институции за управление на капиталовложенията в недвижими имоти.