АИКБ обяви номинациите за осмото издание на наградите "Икономика на светло"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9894730 www.24chasa.bg
АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви номинациите за Осмите награди "Икономика на светло" за 2020 г. Тази година церемонията ще се състои на 1 юли, съобщиха от работодателската организация.

Призовете на АИКБ се връчват в три категории - "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата", "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" и "За журналист или медиа, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика".

В категория "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" са отличени: Законът за маслодайната роза - иницииран от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), в сила от 31 януари 2020 г. БНАЕМПК е осъществила активна работа и съдействие относно въвеждането на административната практика във връзка с контрола и спирането на износа/вноса на фалшиво розово масло за гарантиране и запазване на интересите на операторите "на светло"; Изпълнителната агенция по горите при МЗХГ - за разработване, въвеждане, прилагане, поддържане и ефективно използване на електронна система за проверка на електронни превозни билети за транспортиране на дървесина и Наредба за изменение и допълнение на Наредба 8 от 2011 г. за сечите в горите; Министерството на образованието и науката - за Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател в изпълнение на Закона за висшето образование; Министерство на финансите - за промените в Закона за акцизите и данъчните складове, свързани с осъществяването на цялостен контрол върху процеса при доставките и движението на течни горива от производител и вносител до краен потребител.

За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция са номинирани: Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България - за ограничаване на нерегламентираните практики при провеждане на шофьорски курсове; Българската асоциация на заведенията - за предложението за въвеждане на реален осигурителен доход за ресторантьорския бранш и намаляване на ДДС от 20 на сто на 9 на сто; Сдружението "Движение за национална кауза" - за разработването и стартирането на Платформата BULGARIA WANTS YOU през юли 2020 г.; Фондация "Фридрих Науман" и екип в състав: Георги Ганев, Георги Ангелов, Росен Босев, Надежда Цекулова, Мила Чернева, Генка Шикерова и др. - за "Черна книга на правителственото разхищение в България 2020 г.", както и за поредицата ежегодни издания на "Черната книга" от 2015 г. насам.

В третата категория "За журналист или медиа, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика" за отличието ще се конкурират: Българското национално радио, Програма "Хоризонт" и предаването "Неделя 150" - за изграждането на информирана позиция по актуалните на деня теми и нетърпимост към неформалната икономика и "сивите" практики; електронният вестник "Икономически живот" - за голямото внимание, което отделя както на проблемите на "сивата икономика" като цяло, така и на предлаганите решения за борба с нея; Мария Цънцарова, разследващ журналист и репортер, bTV Новините - за разследваща журналистика спрямо неформални икономически практики и корупционни схеми; "Следите остават" по БНТ 1 - за оповестяването на общественозначими теми във връзка с нерегламентираните практики.

Номинациите за наградите са направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чийто състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите, посочват от АИКБ. Победителите ще се излъчат чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет за Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.