Първи думи на Байдън и Путин по време на ключовата им среща (Обновена+Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9894949 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Завърши първият кръг от преговори в рамките на срещата на върха Съединени щати- Русия в Женева. Той беше в тесен състав, след кратка почивка започна втори в разширен състав, предаде БНТ. 

В същия формат е предвиден още един кръг.

Американският президент пристигна във вила "Ла Гранж" от хотел "Интерконтинентал", където прекара нощта, руският лидер пристигна днес от Русия. Джо Байдън и Владимир Путин бяха посрещнати от швейцарския домакин, който им пожела ползотворна работа преди да се оттегли.

Първи думи на Байдън и Путин по време на ключовата им среща (Обновена+Снимки)

Около 4 хиляди полицаи, военни и агентура осигуряват прословутия периметър за сигурност на срещата. От една седмица вилата и околния парк са отцепени от метални заграждения с бодлива тел в горната част.

Първи думи на Байдън и Путин по време на ключовата им среща (Обновена+Снимки)

Забранено е плаването по Женевското езеро на цивилни лодки под риск да се окажат под дулата на въоръжени катери.

Първи думи на Байдън и Путин по време на ключовата им среща (Обновена+Снимки)

Пред посолствата на Съединените щати и Русия са разположени швейцарски войници. Емблематичният хотел "Интерконтинентал", където американският президент прекара нощта, е превърнат в крепост. На крак са 95 процента от полицаите в Женева, подкрепят ги 900 техни колеги от цяла Швейцария. Затворено е въздушното пространство в радиус от 50 километра от мястото на срещата. На място са разположени противовъздушни батареи.

Владимир Путин пристигна с руската президентска лимузина "Аурус Сенат" с цена милион и 200 хиляди евро. Задвижването е хибридно, с обща мощност 600 конски сили. Монтирана е деветстепенна автоматична скоростна кутия. Бронезащитата издържа на картечен откос или попадение с бронебоен патрон от снайперистка пушка "Драгунов".

Кадилак Едно, известен още като "Звярът" и "Дилижансът" докара Джо Байдън. Пасажерската част се намира в защитна капсула от титан и композитни материали. Оборудването включва прибор за нощно виждане, установка за създаване на димна завеса, разпръскване на сълзотворен газ, функция за пожарогасене и инсталация за автономно подаване на кислород в херметизиращ се салон.

"Добре дошли в Женева, град на мира. Чест е за Швейцария да ви приветства на тази среща на върха. Като следва своето традиционно съдействие страната ни е щастлива да допринесе за диалога и взаимното разбирателство. Господа президенти, желая ви ползотворен диалог в интерес на вашите две страни и света. Най-добри пожелания и довиждане", каза преди срещата президентът на Швейцария Ги Пармелен.

"Господин президент, бих искал да ви благодаря за Вашата инициатива да се срещнем днес. Зная, че сте имали дълго пътуване и много работа. При това в руско-американските отношения се натрупаха много въпроси, които изискват обсъждане на най-високо равнище. Надявам се, че нашата среща ще бъде продуктивна", бяха първите думи на Владимир Путин.