Наркодилър остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895135 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена без уважение молбата на 44-годишния Г. Г. за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, бе потвърдено от Великотърновския апелативен съд. С постановление от 13 ноември 2020 г. Г. Г. е бил задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че при условията на продължавано престъпление без надлежно разрешително държал с цел разпространение три различни вида високорискови наркотични вещества в големи размери на обща стойност 55 545,55лв.

По искане на прокуратурата с определение от 16 ноември 2020 г. състав на Окръжен съд – Русе е взел по отношение на Г. Г. мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърдено от ВТАС. С молба от 1 юни 2021 г. обвиняемият е поискал по-лека мярка, но Окръжният съд прецени, че няма основание за това. Изводът на първоинстанционния съд, че тежестта и характера на обвинението, наред с предишните осъждания на Г. Г. сочат на опасност да се укрие или извърши престъпление, се споделя и от Апелативния съд.

На 20 април 2020г. обвиняемият е изтърпял предходното наказание лишаване от свобода за престъпление отново свързано с наркотични вещества, а настоящото обвинение е за деяние около шест месеца по-късно. Въззивните магистрати се присъединяват към мотивите на Окръжен съд - Русе, че не е налице промяна в обстоятелствата, при които е взета първоначално мярката за неотклонение „задържане под стража“. В този смисъл Апелативният съд приема жалбата за неоснователна и потвърждава определението на РОС, с което е оставена без уважение молбата на обвиняемия Г. Г. за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека, като правилно и законосъобразно, поради което то вече е окончателно.