Проверяват и държавните ревизори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895218 www.24chasa.bg
Асен Василев

Държавните ревизори също ще бъдат проверени от служебното правителство. В сряда министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщиха от финансовото министерство.

Причината - сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на почивна база в курорта Албена за стопанисване от сдружение с нестопанска цел “Асоциация на експертите по финансов контрол в България”, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията.

Проверката е разпоредена във връзка с невъзможността министър Василев да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев, тъй като последният още при встъпването в длъжност на Василев представил болничен лист за домашно лечение до днес, но така и не е открит на адресната си регистрация.

От финансовото министерство посочват, че над едномесечното отсъствие на директора на АДФИ възпрепятствало работата и изпълнението на възложените финансови инспекции.

При това в момента, когато се очаква да бъдат извършени проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури. (24часа)