15 арменци бяха освободени в замяна на карти на минни полета в Карабах

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895237 www.24chasa.bg
Жозеп Борел СНИМКА: РОЙТЕРС

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел приветства предприетите на 12 юни 2021 г. действия от Азербайджан и Армения за освобождаването на 15 арменски задържани и за предаването от страна на Армения на карти на 97 000 противотанкови и противопехотни мини в област Агдам в Азербайджан. Върховният представител на ЕС подчерта значението на предаването на всички налични карти на минирани райони, за да се избегнат допълнителни цивилни жертви.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, и.д. помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и шведското председателството на ОССЕ изиграха важна роля в посредничеството за тази хуманитарната дейност, а процесът беше осъществен със съдействието на министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили.

„Това е важен жест за подпомагане на деескалацията на напрежението и възстановяване на доверието между страните с цел постигане на траен мир в Кавказ“ – се отбелязва в изявлението на френското Министерство на Европа и външните работи.

Масовото миниране на територии в региона Карабах в Азербайджан сериозно възпрепятства възстановяването след конфликта и застрашава живота на невинни хора.

През последния месец повече от 140 души са убити или сериозно ранени при експлозии на мини. Предоставянето от Армения на картите на минните полета ще спаси живота и здравето на цивилните, включително ангажираните с разминиране работници, и ще ускори проектите за възстановяване, насочени към установяване на траен мир, сигурност и просперитет в региона.