Продължава издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 в Черно море от утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895260 www.24chasa.bg

Влошените хидрометеорологични условия в района на Шабла на 14 юни наложиха временно преустановяване на дейностите по издирване на падналия във водите на Черно море МиГ-29, предава Министерството на отбраната.

До днес, 16 юни, военнослужещи от Поста за търсене и спасяване на министерството продължиха работата си по анализиране на получената информация с цел да бъде прецизиран районът на катастрофата и да бъдат планирани следващите дейности за издирването на елементи от изтребителя.

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирването ще продължи от ранните утринни часове на деня с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от Българските военноморски сили също ще бъдат в готовност да се включат в издирвателните дейности.

Ще продължи обследването на морското дъно в район с площ от 3,5 кв. км., определен след направения анализ за вероятното място на катастрофата. След обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е да бъде локализирано мястото на трагичния инцидент посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на „черната кутия“ на МиГ-29.