“Смартматик” прати оферта на ЦИК, може да достави и повече от 1500 машини

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895267 www.24chasa.bg
ЦВЕТОЗАР ТОМОВ

Ще обучи наши IT експерти, които сами ще модифицират софтуера за следващи избори

Производителят на машините за гласуване “Смартматик” изпрати финансово предложение до ЦИК за доставка на 1500 устройства за гласуване. Това докладва в сряда председателят Камелия Нейкова.

Избирателка гласува пробно с машина в столицата.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Избирателка гласува пробно с машина в столицата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Подробности за офертата не бяха обявени. Те ще бъдат разгледани първо на работно заседание, а параметрите ще станат ясни след финализиране на преговорите.

По всяка вероятност ще има сделка. От компанията са готови да доставят и малко повече от 1500 машини, обясни пред “24 часа” зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

На разговорите между ЦИК и ръководството на “Смартматик” във вторник вечерта освен финансовите параметри на евентуалната поръчка е обсъдено, че при сделката е нужно да се ползва посредник.

Причината е, че “Смартматик” няма представителство в България, съответно и банкова сметка у нас. Поради краткото време няма как компанията да отговори на всички изисквания на Закона за обществените поръчки. Затова е нужно при сделката да се ползва посредник.

На въпрос дали това ще бъде отново “Сиела Норма”, която досега доставяше машините, произведени от “Смартматик”, Томов уточни, че компанията е оставила на ЦИК да прецени кой ще е посредникът.

“От “Смартматик” изразиха готовност да обучат наши IT експерти, които след парламентарния сами да извършват всички необходими модификации на софтуера за следващи избори. Това е важно, защото така ЦИК няма да е зависима от волята и търговските намерения на една компания”, смята Томов.

Потвърдено е, че от Нидерландия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини.

“Ще търсим максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при сделката”, уточни Томов пред БНР.

Предстои ЦИК да реши каква процедура за доставка на устройствата да обяви, добави зам.-шефът и говорител на ЦИК Росица Матева.

Комисията поиска вчера данни от “Информационно обслужване” за броя на секциите с над 299 избиратели, в които на 11 юли ще се гласува само с машини.

До директните преговори между ЦИК и “Смартматик” се стигна, след като “Сиела Норма” отказа да участва в процедурата за доставка на 1500 машини. Причината е, че обявената от ЦИК цена беше 6,5 млн. лв. без ДДС, а според компанията стойността на устройствата е 15 млн. лв. Така се наложи ЦИК да обяви друга процедура - за софтуер и логистика на машините за 4,35 млн. лв. Изпълнител на тези дейности ще е “Сиела Норма”.

Поне 750 секции в чужбина, над 71 000 заявления за гласуване

Над 750 ще е броят на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина за парламентарните избори на 11 юли. Това съобщи пред “24 часа” зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Окончателният брой, както и държавите и местата, в които ще бъдат разкрити, трябва да бъдат определени от ЦИК до 19 юни. Очаква се обаче броят им да е рекорден след последните промени в Изборния кодекс, с които отпаднаха ограниченията за до 35 секции в страни извън ЕС, намали се броят на нужните заявления и се въведоха т.нар. автоматични секции.

Над 71 000 е броят на подадените електронни заявления за гласуване от българи, живеещи в чужбина, става ясно от сайта на ЦИК. Крайният срок за подаване на заявленията изтече в полунощ вчера.

Най-много заявления са подадени от Турция - 24 640, Великобритания - 13 724, Германия - 10 396, и Испания - 4155. Те са с около 16 000 по-малко от тези за предишните парламентарни избори на 4 април. Тогава сънародниците ни, живеещи в чужбина, изпратиха рекордните над 87 000 заявления. Те са нужни за разкриване на секции, но не са задължително изискване за гласуване в чужбина.

ЦИК вече разкри 568 автоматични секции. Това са местата, в които през последните 5 г. на избори са гласували над 100 избиратели.

Миналата седмица от Министерството на външните работи обявиха, че очакват между 800 и 850 секции да бъдат разкрити за вота. а нужният прогнозен брой членове на секционни комисии е 4500 души.

Пускаме бюлетина и с изтекла лична карта

Избиратели, чиито документи за самоличност са изтекли след 13 март 2020 г., ще могат да упражнят правото си на глас с тях на 11 юли, реши ЦИК. Както и на предишния вот на 4 април причината за решението на комисията е законът за извънредните мерки.

Избирателите с изтекла валидност на документите за самоличност отново няма да е необходимо да представят пред секционната комисия удостоверение от МВР.