Правителството спря концесията на летището в Пловдив, готвят нова

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895316 www.24chasa.bg
Летище Пловдив

Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Тя бе обявена през февруари миналата година, но не е било подадено нито едно заявление и оферта, нито е постъпило искане за удължаването на срока.

Предвижда се да бъде извършен независим анализ относно целесъобразността и възможностите за откриване на нова процедура за възлагане на концесия, като се вземат предвид тенденциите за развитието и възстановяването на авиационната индустрия вследствие на пандемията от COVID-19, съобщават още от правителствената пресслужба.

От Министерството на транспорта уточниха, че ще се правят нови концесионни анализи, тъй като в досегашните критериите били много високи и затова никой не се явявал. Това е и становището на министъра на транспорта Георги Тодоров, който в миналото беше шеф на дирекцията за концесии в министерството на транспорта.

От ведомството му казаха, че след изготвянето на анализа ще бъде обявена нова процедура за концесия на аеропорта в Пловдив. Това вероятно ще бъде оставено на следващото правителство. Още повече че пандемията срина трафика по летищата, а интересът на авиационния бизнес към концесии е близо до нулата.

Предишната процедура бе спечелена през март 2018 г. от китайската компания “Хайнан”, която се отказа да подпише договор след смъртта на собственика на фирмата си майка. Тогава у нас ги водеше сегашният финансов министър Асен Василев.

Втори в класирането беше “Консорциум Летище Пловдив", в който бяха “Тракия икономическа зона” и транспортната компания ПИМК.