Фондация “Америка за България” купи бившата резиденция на US посланика в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895345 www.24chasa.bg
Президентът на фондация “Америка за България” Нанси Шилър (в средата), шефът на борда на директорите Крис Матлън, заместник-председателят и поемащ ролята на председател Гейл Байски и посланик Херо Мустафа при анонсирането на новината на прием във Вашингтон в присъствието на бивши посланици на САЩ у нас и посланика на България в американската столица Тихомир Стойчев.

Ще я ползва за офис и като пространство за събития

Фондация “Америка за България” е новият собственик на бившата резиденция на посланиците на САЩ в България, която се намира на ул. “Велико Търново” 18 в София. Това съобщиха от фондацията официално в сряда.

Новият дом на “Америка за България” ще им служи както за офис, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество.

Цената на сделката не се разкрива. Анонсинарането на новината е станало на прием във Вашингтон, на който са присъствали президентът на фондацията Нанси Шилър, председателят на борда на директорите на фондацията Крис Матлън, зам.-председателят и поемащ ролята на председател Гейл Байски, посланикът на САЩ Херо Мустафа, както и бивши посланици на САЩ и посланикът на България във Вашингтон Тихомир Стойчев.

“24 часа” първи писа през юли миналата година, че посланичката на САЩ Херо Мустафа се е преместила в нова резиденция в софийския квартал “Бояна”, а старата ще бъде обявена за продан. Сделката се движеше от международната консултантска компания CBRE – една от най-големите в света. Районът, в който се намира резиденцията – Докторската градина, е с едни от най-скъпите имоти в столицата и страната. 

Двуетажната къща, която има 220 квадратни метра площ, се оценява от брокери на над 700 хиляди евро, като това е минималната цена, защото тя има и архитектурна, и историческа стойност. Освен това е самостоятелен имот, подходящ за жилище, а и има голям двор от 1 декар с висока ограда. През последните 80 години сградата на ул. “Велико Търново” 18 е била резиденция на американските дипломати. В нея са живели 23-ма пълномощни министри и посланици на САЩ.

“За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското приятелство и споделени демократични ценности”, обяви Нанси Шилър по повод закупуването на имота.

“Фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи в полза на нашия стратегически партньор и приятел – България”, каза Херо Мустафа.