Бивши и настоящи в нов спор - за 5 млн. и 50 проекта срещу зависимости

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895397 www.24chasa.bg
АНДРЕЙ КУЗМАНОВ

С непроверена информация бе свързано името на наш човек с фондации, с които той няма нищо общо

В пореден спор за наследството от правителството на Бойко Борисов влязоха бившите и настоящите управляващи в сряда. Този път повод са проекти за борба с хазартната зависимост, финансирани от спортното министерство.

В предишни години бюджетът е бил по 2 млн. лв., а през 2021 г. са дадени 5,4 млн. лв., въпреки че има по-малко хазартни оператори, обяви резултата от своя проверка министърът на спорта Андрей Кузманов. Той специално обърна внимание, че конкурсът, в който са били финансирани проекти на 35 организации, е проведен само за 10 дни през януари.

На Кузманов му направило впечатление, че 3 от 4-те организации, спечелили т.нар. големи проекти за по 670 хил. лв. всеки, са свързани.

След предпазливото изказване на спортния министър обаче се намеси говорителят на правителството Антон Кутев, който засили посланието за нередности.

“5 млн. лв. са раздадени по съмнителен начин преди изборите. Като три от четирите организации, спечелили големи проекта, били свързани с едно лице.

Финансирани са и проекти на федерацията по ММА на небезизвестния Станислав Недков-Стъки и на спортен клуб “Ипон”. Сега вероятно си обяснявате защо той протестира пред президентството, а не пред спортното министерство”, заяви Кутев.

Атака с измислени и

манипулирани данни,

отговори обаче на следобеден брифинг бившият министър на спорта Красен Кралев.

“Тази програма всъщност съществува от много отдавна. По време на второто правителство на г-н Борисов настоях програмата да премине от Министерството на финансите към Министерството на младежта и спорта. Сами се сещата, че преди това никой не е знаел за съществуването на такава програма, никой не е давал отчет за направените разходи и кампании. Откакто тази програма е в Министерството на младежта и спорта, има много проведени брифинги, събития, отговарял съм на парламентарни въпроси, отправени към мен в Народното събрание от колеги депутати. Програмата е прозрачна и ясна, всички победители са обявявани публично, критериите са ясни, одобрението на всички проекти се извършва от комисия, която следи за спазването на критериите, заложени от 2017 г. Всичко друго, изнесено на брифинга днес от служебния министър и от Антон Кутев, друг е въпросът какво той прави там, но това отделно ще коментираме, са манипулации, съшити с бели конци.

През 2017 г. имаме 64 проекта, реализирани за 2 млн. лв. През 2018 г. - 42 проекта. Пак за 2 млн. лв. През 2019 г. 48 проекта за 2 млн. лв. През 2020 г. - 38 проекта за 2 млн. лв. През 2021 г. - в момента се реализират - 50 проекта на стойност 5 млн. лв., като в резултат на успешно проведените кампании през предните години сумата за тази програма беше увеличена.

23 от неправителствените организации, които са се включили в тази кампания, се занимават със спортна дейност, 27 са фондации и сдружения с нестопанска цел. Основните теми, по които те работят, са превенция на хазартната зависимост за младите хора, превенция на различни форми на зависимости като наркотици, тютюнопушене, алкохол, интернет, видеоигри, превенция на агресията сред младите хора и насърчаване на здравословния начин на живот. Това са ключови теми, които касаят развитието на младите хора”, обясни Кралев. Комисията и критериите, по които се финансират проектите, са създадени през 2017 г. от първото служебно правителство, назначено от президента Радев, и не са променяни, подчерта той.

“Българската федерация по бадминтон”, лека атлетика, художествена гимнастика, картинг, баскетболен клуб за хора с увреждания “Левски” също са финансирани по програмата, както и федерацията по ММА и спортен клуб “Ипон”, разясни още Кралев.

Той обвини Кутев, че е участвал в разпити на служители в министерството и попита в какво качество го е правил.

“Не сме избирали сдруженията по частна, по партийна дейност. Ето,

виждаме на дъщерята

на Антон Кутев,

която е член в Националния младежки форум, това сдружение също е получило финансиране през 2020 г. Какъв е проблемът”, попита още Красен Кралев.

Атакувайки бившето управление, говорителят на служебния кабинет Антон Кутев косвено замеси и “24 часа”.

Информацията на правителствения говорител бе, че Петър Коларов, който е наш финансов директор, бил ръководил на три фондации от проекта срещу зависимостите - “Евроскок”, “А-Теам” и “Повече от дом”, които получили по проектите общо 2 милиона лева.

Справка в Търговския регистър обаче опровергава това твърдение, тъй като Коларов никога не е бил в управлението на “А-Теам” и “Повече от дома”, нито е имал участие.

НПО “Евроскок” , което съществува повече от 15 години, е одобрено тази година за проекта, като средствата изцяло са ползвани за закупуване на рекламни карета и рекламно време в над 15 медии, сред които печатни издания, сайтове и телевизии. “24 часа” и сайтът, който е сред трите най-големи в България, са само една от медиите, в която са публикувани материали по тази тематика.

Самият Петър Коларов, който от години работеше и в неправителствения сектор, коментира пред “24 часа” : Към настоящия момент нямам връзка с нито една от посочените три фондации, което е публично и видно от Търговския регистър. Имам връзка с Фондация “Евроскок”, която е учредена като фондация в обществена ползва и съм бил неин управител и председател на Управителния съвет от 2007 г. до 14.04.2021 г. Фондацията участва в публично оповестения от Министерството на младежта и спорта конкурс “СТОП на агресията”, който е одобрен от министерството и фондацията е уведомена с писмо от 07.05.2021 г. Одобреният бюджет на проекта е 670 000 лева. Сключен е договор, който надлежно се изпълнява.

Безкрайно съм смутен от

обвързването ми с другите

2 фондации -

“А-Теам” и “Повече от дом”, където никога не съм имал участие. Странно е защо държавната администрация не ползва публичния Търговски регистър, където е видно кой, кога и като какъв участва в дадена фондация”, коментира Петър Коларов.