Стефан Янев: Ако се наложи, ще има още уволнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895486 www.24chasa.bg
Стефан Янев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Служебният премиер Стефан Янев бе гост в БНТ.

Некомпетентно и корумпирано. Така той определи досегашното управление. Има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики, допълни служебният премиер.

Говорим за милиарди, раздадени непрозрачно и корумпирано, обясни още служебният премиер и посочи примерите дадени досега, като управлението на язовирите.

Хората излязоха на улиците, защото бяха недоволни от това управление, от начина, по който се управляват обществените средства, подчерта служебният премиер. Тези протести показаха и елемент на узряване на българската демокрация - тоест момента, в който гражданите най-после разбраха, че управлението зависи от тях, смята Янев.

Гражданите трябва да налагат своето мнение и да поставят дневния ред пред политическите партии, така мисли служебният премиер.

Целта ни не е само да търсим проблеми и да ги вадим. Това, което сме направили до момента е изваждане на най-големите проблеми, които са фрапиращи, обясни Янев.

Не можем да правим сравнение на политическото говорене и правене, при условие, че сме в това управление от 30+ дни. Тоест, въпросът е, че за 30 дни ние не можем да променим курса на държавата и схемата, по която работи институционалната среда, обясни Янев.

Там, където има данни за престъпления, тези сигнали ще бъдат предадени на прокуратурата, категоричен е премиерът. За подслушванията той коментира, че тази информация по закон може да бъде предадена само и единствено в парламента на специализирана комисия.

Нашият проблем, на нашето общество е, че хората приемат управлението като нещо дистанцирано. Тази дистанцираност трябва да бъде преодоляна. Хората са факторът, който определя управлението. Те не са субект, подчерта премиерът.

Търсене на професионализъм и вършене на работа по възможно най-добрите стандарти и правила - от това се ръководим. В случая, при отстраняването на ръководителя на държавното разузнаване са нарушени принципи като спестяване на информация, обясни Стефан Янев.

Лоялността на този ръководител на служба и на всички други е само една - към държавата, категоричен е премиерът.

Конституцията е определила правомощията на всеки един служебен кабинет и ние не излизаме от тях.

Принципът за назначенията и уволненията винаги е бил един - професионализъм. Ако се наложи, ще има още уволнения, заяви премиерът.

Стефан Янев призна, че и неговият служебен кабинет прави грешки. "Разбира се, че виждаме грешки на служебния кабинет - те са навсякъде. Ние сме хора и грешим. Нашите грешки ние ги изправяме в движение и продължаваме напред", така служебният премиер коментира и съмненията около назначението на новия шеф на НАП Румен Спецов.

Тече проверка, ако има резултати, господин Спецов както е бил назначен, така ще бъде уволнен, каза Янев.

По въпроса за съветника на президента Пламен Узунов и видео клиповете с него, Янев обясни: "Говорил съм с президента и съм казал какво е моето отношение. Президентът е в преки служебни отношения с господин Узунов и въпросите трябва да бъдат отнасяни към него.

Стефан Янев коментира и сложните отношения България - Република Северна Македония в контекста на предстоящата визита на премиера на западната ни съседка.

Не мисля, че България в момента е в ситуация да отстъпи или да прави компромиси с позицията си. Г-н Заев го очакваме утре, аз съм му предложил да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение, може би в близките месеци.

България няма да отстъпи от позицията си, категоричен е служебният премиер.

Не - България няма да одобри преговорната рамка в досегашния й вид, тъй като в момента нашите условия са под егидата на тази рамка, която дава парламентът. Тази позиция е последователна, заявена многократно и ясно, и се решава в политически диалог между нашите страни, допълни още Янев.