Докато Путин и Байдън говорят в Женева, Русия праща 20 бойни кораба край Хавай (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895529 www.24chasa.bg
В началото на срещата президентите стояха, без да се поглеждат. СНИМКА: РОЙТЕРС

Не мисля, че между мен и президента на САЩ е имало враждебност, каза след срещата руският лидер

Докато руският президент Владимир Путин и американският Джо Байдън се видяха за първи път лице в лице край красивото Женевско езеро, Русия провежда най-голямото военно учение в Тихия океан след края на студената война. На по-малко от 500 км от американския щат Хавай са разположени 20 руски бойни кораба, придружавани от помощни плавателни съдове, подводници, както и над 20 изтребителя. Според британския в. “Дейли мейл” така Москва до последния момент се е опитвала да окаже натиск американската страна да бъде по-отстъпчива.

Най-значимото международно събитие от началото на годината се проведе в сряда в Женева в атмосфера на силно напрежение, но малцина очакваха от него сериозен пробив. И Кремъл, и Белият дом дадоха предварителна заявка, че няма да има чудеса.

Срещата САЩ-Русия на най-високо ниво в женевската вила “Ла Гранж” се проведе в момент, когато

отношенията

между двете

страни са на

най-ниската си

точка,

особено след като Байдън нарече Путин убиец и обяви, че той няма душа. Ясно е, че въпреки желанието оттогава насам да се намери някакъв баланс в политическите контакти, различията остават почти непреодолими.

Не мисля, че между мен и президента Байдън е имало някаква враждебност, каза Путин на пресконференцията след срещата, която даде първи. Той определи тона между двамата като конструктивен и посочи, че един от въпросите, по които е постигнато съгласие, е

посланиците на

двете страни да

се върнат на

постовете си

В момента те не изпълняват задълженията си заради влошените дипломатически връзки. Путин посочи също, че при разговорите е имало желание за взаимно разбиране и за сближаване въпреки различните позиции по много теми.

Друга важна договорка е било започването на консултации, за да бъдат избегнати хакерски атаки в бъдеще. Очакваше се Байдън да натисне Путин именно по този въпрос, тъй като в последните месеци държавни институции и частни компании пострадаха от киберпрестъпления, за които е заподозряна Русия. “И двете страни имаме известна отговорност в това отношение”, каза руският президент.

“Този човек

знаеше, че е

нарушил закона

в Русия

Той бе осъден два пъти”, каза още Путин, без да споменава името на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора. “Този господин направи всичко, което искаше”, каза руският лидер и посочи, че при това положение не вижда причина неговият случай да бъде обсъждан.

Бил е засегнат и конфликтният въпрос за Украйна. Но що се отнася до евентуалното членство на Киев в НАТО, “нямаме за какво да говорим”, отсече Путин.

Екипът на Джо Байдън е гледал пресконференцията много внимателно, за да може американският президент да се възползва максимално от възможността да говори втори, писа Си Ен Ен.

По-рано през деня Джо Байдън първи кацна още във вторник вечерта в Женева, след като

в предишните дни

успя да си

осигури силен коз

- подкрепата на седемте най-силни икономики в света (Г-7), както и на партньорите си от НАТО и ЕС. Според западни анализатори основната цел на лидера от Вашингтон сега е да стабилизира, доколкото е възможно, отношенията с Москва, за да може да се съсредоточи срещу очерващата се все по-голяма опасност - Пекин.

Путин от своя страна изчака до последния момент, за да се присъедини към двустранната среща на върха. В интервю за Ен Би Си в началото на седмицата той също извади своя коз - нарече отношенията с Китай “стратегическо партньорство” и се похвали, че те никога в историята досега не са били толкова добри. Подобна безоблачна китайско-руска идилия е онова, от което САЩ най-много се притесняват.

Срещата започна точно според предварителната програма малко преди 14,30 ч българско време. Някои медии не пропуснаха да отбележат, че този път Путин, прочут с непрекъснатите си закъснения за международни форуми, е пристигнал навреме. За срещата си с Доналд Тръмп през 2018 г. руският президент е закъснял с 45 мин.

Стопанинът на Кремъл дори

пристигнал първи

с лимузина руско

производство

“Аурус”

Двамата президенти бяха приветствани от домакина - държавния глава на Швейцария Ги Пармлен, който им пожела ползотворен диалог и взаимно разбирателство. След това се здрависаха и веднага влязоха във вила “Ла Гранж”, като само помахаха на репортерите, без да кажат и дума.

По-късно в пълната с исторически книги библиотека на швейцарската резиденция от XVIII в. Путин и Байдън позираха в компанията на държавния секретар Антъни Блинкън и на руския външен министър Сергей Лавров. Виждаше се как американският президент казва нещо на руския си колега, който

стоеше с

каменно лице

Минути наред двамата изобщо не се поглеждаха в очите. Снимки след това обаче бяха документирали събеседниците усмихнати.

Според Си Ен Ен Путин е благодарил на събеседника си за инициативата да се срещнат. Той казал още, че в отношенията между Русия и САЩ има натрупани много проблеми, които изискват разговори на най-високо ниво, и че се надява тези разговори да бъдат продуктивни. Байдън изразил надежда двамата да работят по проблемите от взаимен интерес. В началото на разговорите

той нарекъл САЩ

и Русия “две

велики сили”,

подчертавайки, че няма намерение да подценява руската роля в световните дела. Си Ен Ен отбелязва, че репортерите на конкурентните медии са създали хаос в библиотеката и в мелето повечето реплики на двамата президенти не са били чути. Дори се наложи Белият дом да уточнява, че кимване на Байдън не е било отговор на зададен му въпрос дали вярва на Путин, а просто поздрав към пресата изобщо. Американският президент не е отговарял на никакви въпроси, каза негова говорителка.

Първият кръг на преговорите в тесен формат приключи около 16,30 ч българско време. След пауза от около 15 мин те продължиха заедно с целите делегации. Два часа по-късно и разширеният формат приключи, преди лидерите да дадат отделните си пресконференции. (24часа)