Шефката на Агенцията по вписвания сменена за наказателна процедура на ЕК и конфликт на интереси (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9895854 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов отчете работата на министерството със заместниците си Мария Павлова и Иван Демерджиев.

Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписвания, обяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов при отчета за работата през изминалия 1 месец. Тя е била на същия пост до 2009 г. при тройната коалиция, но беше уволнена от ГЕРБ заради съмнения за злоупотреби при договори при обществени поръчки. Стоилов посочи, че те не са потвърдени и дори прокуратурата не е намерила данни за престъпление.

Досегашната директорка Габриела Козарева е освободена заради нарушения в работата на Агенцията по вписванията. Проверката на инспектората на министерството и вътрешния одит показала, че необработените годишни финансови отчети са близо 1 милион. През 2017 г. например били 350 хиляди. Не е създаден и регистърът за овластяванията и пълномощниците, а Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради липсата на връзка между Търговския регистър и системата БРИС (търговските регистри в държавите - членки на ЕС), която е трябвало да стане преди 4 г. След идването на служебното правителство само за няколко дни процедурата е задействана и има възможност ЕК да спре наказателната процедура.

Габриела Козарева се е самоопределила и за ръководител по два проекта на програмата “Добро управление”, за което е получила над 26 хил. лв. възнаграждение”, съобщи зам.-министър Иван Демерджиев. Според него това е конфликт на интереси, защото е трябвало да бъде контролирана от главната секретарка на агенцията. Тя пък била временно изпълняваща длъжността и не отговаряла на нормативните изисквания за поста. Освен това заплатата ѝ нараснала от 1200 лв. на 4200 за 3 г. по ръба на закона, обясни Демерджиев.

Проверката на обществените поръчки в Министерството на правосъдието също показала злоупотреби. Сключен бил договор за 1 млн. лв. за видеонаблюдение, което вече е изградено във ведомството за 100 хил. лв. Фирма взела 43 хил лв. за строителен контрол при преустройство на помещение от магазин в архив с големината на апартамент.

“Придадена е законна форма на злоупотребите”, обобщи министър Стоилов проверките. Той даде пример с доставка на кафе за затворниците за 30 лв. на килограм, което може да се намери в търговската мрежа на далеч по-ниски цени. Купени са олекотени завивки на цени, които са 2 пъти по-високи от пазарните.

Проверката за изнасилванията в затворите разкрила 9 случая от началото на 2017 г. досега. Твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за клип с насилие към Миню Стайков не са потвърдени, каза зам.-министър Мария Павлова. От всички 9 случая на изнасилвания на затворници има две присъди, по 3 сигнала има отказ от разследване, а останалите са в прокуратурата и по тях се работи.

Янаки Стоилов припомни, че по негово предложение Висшият съдебен съвет започна анализ на работата на специализираните прокуратура и съдилища, но резултатите още не са готови.