Подновяват търсенето на черната кутия на изтребителя МиГ-29

https://www.24chasa.bg/novini/article/9896438 www.24chasa.bg

Днес сутринта се подновява операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни, която беше прекратена поради влошените метеорологичните условия в района, съобщават от пресцентъра на ВМС.

Операцията продължава със събиране на информация и за по-голямо прецизиране на района на катастрофата и планиране на издирването след подобряване на хидрометеорологичните условия.

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирване ще продължи от ранните утринни часове с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“.

Днес в 14.00 ч. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов ще даде пресконференция с актуална информация за издирването на черната кутия.

Два катера от ВМС ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост. Издирването ще продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 кв. км., в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели.

Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия.