Япония смекчава пандемичните рестрикции заради Олимпийските игри

https://www.24chasa.bg/novini/article/9896464 www.24chasa.bg
Япония смекчава пандемичните рестрикции заради Олимпийските игри СНИМКА: РОЙТЕРС

Япония съобщи днес, че от идния месец ще издава на пътуващите японци ваксинационни паспорти, предаде Франс прес. В момента правителствата в цял свят търсят начини да възобновят туризма и бизнес пътуванията, напомня агенцията.

Ваксинационните сертификати ще бъдат отпечатани на хартия и ще се издават от местните власти, уточни говорителят на правителството Кацунобу Като, предаде БТА. 

Програмата за ваксинация в Япония стартира доста бавно, но през последните седмици се ускори. С двете необходими дози вече са ваксинирани около 6 процента от населението.

От 2020 г. границите на Япония практически са затворени за чужденци, но правилата ще бъдат леко смекчени, за да посрещне страната участниците в Олимпийските игри, започващи в Токио на 23 юли. В неделя правителството ще отмени санитарното извънредно положение в повечето области на страната, включително в столицата.

В рамките на бъдещия смекчен режим ще бъде отново разрешено в баровете и ресторантите да се сервира алкохол, но само до 19.00 ч., и те ще трябва да затварят в 20.00, както е и сега, посочи днес министърът на икономиката Ясутоши Нишимура, който координира и управлението на санитарната криза.

По-късно днес премиерът Йошихиде Суга се очаква да даде пресконференция, за да обяви официално тези решения. Очаква се също отново да бъдат разрешени масовите прояви със зрители (спортни събития, концерти и др.), но само ако се използват до 50 на сто от капацитета на съответния обект и присъстват не повече от 10 000 души.