КРИБ и БХРА: Вместо за електроразпределителна мощност, хотелите да плащат за потребление

https://www.24chasa.bg/novini/article/9897047 www.24chasa.bg
Гълъб Донев

От новия ценови период (след 1 юли 2021 г.) цените за достъп до електроразпределителните мрежи да започнат пак да се определят на база потребление, а не на база предоставена мощност.

За това настояват в писмо до вицепремиера и социален министър Гълъб Донев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепяйки искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От организациите настояват и за компенсация на фиксираните разходи за достъп до електроразпределителната мрежа, които възникват без значение дали се осъществява стопанска дейност или не (цена на мощност по брой дни в месеца).

Подобна промяна като антикризисна е изключително спешна и необходима с цел преодоляване на последиците от Ковид-19 в тежко засегнатия хотелиерски сектор, подчертават от КРИБ.

Всяко от ЕРП-та в различен период от време е започнало да формира цената за достъп до електроразпределителната мрежа за стопански потребители на единица присъединена мощност, а не на база потребена електроенергия. От 2020 г. това ценообразуване се прилага и от Енерго-Про, което съвпада с кризата от COVID-19, която води до спад на приходите и скок на разходите за сезонно работещите обекти. Преди 1 юли 2020 г. те са заплащали на база потребление, а след това започват да заплащат на база предоставена мощност, пишат още КРИБ и БХРА.

В района, обслужван от Енерго-Про например се заплаща така наречената цена за достъп до електроразпределителната мрежа на база предоставена мощност. Сумата, която плащат хотелите, предвид мощностите, които се ползват в обектите от туристическия бранш, е сериозна, особено през неактивния сезон, който е над 8 месеца, обосновават предложението си от КРИБ.

"БXPA нееднократно през последната година и половина сезира различни институции за необходимостта от предвиждане на мерки за облекчаване на последствията от кризата. Предприетите до момента мерки обаче са недостатъчни и много от собствениците в туристическия бранш са пред фалит, поради разходи, които задължително трябва да покриват, вкл. и по време когато не могат да осъществяват дейността си и да реализират приходи. Задължителното заплащане на цена за достъп до електроразпределителните дружества, независимо от това, че обектите са затворени заради кризата с COVID-19, със заповед на държавен орган, е от този тип разходи. Особено голяма е тежестта за заплащане на тази такса за собствениците, които стопанисват обекти, работещи сезонно (само през лятото или зимата, но са задължени целогодишно да заплащат еднаква такса към електроразпределителните дружества). По този повод БXPA са се обърнали към министъра на енергетиката, председателя на КЕВР и министъра на туризма още в началото на годината, но до момента няма отговор от институциите. Още повече, че хотелиерите останаха единствените от туристическия сектор, които не получиха целева помощ за оцеляване в кризата, тъй като формално бяха оставени да работят, но при такива условия, че нямаше клиенти, съответно останаха без приходи, припомнят от БХРА. Редно е държавата да помисли за безвъзмездни помощи за хотелиерския сектор, предвид слабия сезон, който се очертава и липсата на подкрепата досега и изчерпани им изцяло резерви, категорични са от национално представената организация с изградени 36 регионални структури", се казва в писмото до вицепремиера Донев.

От КРИБ апелират за адекватно и бързо решение на този въпрос, тъй като е ясно, че туристическият бранш е един от най-силно засегнатите сектори и всяко забавяне в действията води до затваряне на бизнеси и фалити.