Здравният еврокомисар към българите: Най-сигурният начин за свободен живот е ваксинацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9897170 www.24chasa.bg

"Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията". Това каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду след среща с ресорния ни министър Стойчо Кацаров, предаде NOVA. 

"Имахме изключително полезен разговор. Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България. Тя пое много конкретни ангажименти да ни помогне в начина, по който да организираме по-добре нашата здравно-информационна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. Говорихме за създаването и на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", коментира Кацаров.

По думите му чрез новата информационна кампания се надяват да променят нагласите на българите към ваксинацията.

"Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България. Тя пое много конкретни ангажименти тя да ни помогне в начина по който да организираме по-добре нашата здравно - информационна кампания и как да постигнем по-добри резултати във ваксинацията и как да ползваме опита на ЕК и други държави. Говорихме за създаването и на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", посочи Кацаров.

Той подчерта, че конкретното съдействие, което ще получи страната ни е дизайн на кампании, които са най-подходящи как да убедим нашите граждани да се ваксинират по-масово, отколкото досега. Очакваме и методология за конкретния имунитет, който имат българите в момент.

По думите му с тази информационна кампания се надяват да променят нагласите на българите към ваксинацията.

„България е една от първите държави от ЕС, които посещавам. Ще посетя и други държави членки, за да видя как върви плана по ваксинация и да ги подкрепя. Проведох доста плодотворни разговори. Искам да благодаря за възможността да посетя мобилен център за имунизация, както и център за ваксинация в болница „Света Анна” и центъра за третиране на случаи с инсулт”, посочи еврокомисар Стела Кириакиду.

Тя подчерта, че епидемиологичната обстановка в ЕС през последните девет седмици показва, че има намаляване на броя на заразените с COVID-19.

„Увеличаването на ваксинацията ни дава повод за оптимизъм. Но сега не е време за радост. Следим много внимателно отблизо ситуацията с различните варианти на коронавируса. Знаем, че тези които са ваксинирани, са защитени. В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява човешки живот. Намалява хоспитализацията и ни позволява да се завърнем към една нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират”, призова тя.

България би могла да дари или продаде до 300 хиляди дози ваксини срещу COVID-19, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду, посети ваксинационния център в столичната болница "Св.Анна".

Имаме искания и водени разговори за ваксините с Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Молдова, посочи той. По думите му има направен план за количества, които могат да бъдат доставени, независимо дарени или продадени, на всяка една от тези държави. Направили сме запитвания и сме провели разговори с Европейската комисия и това е един от въпросите, за които помолих еврокомисаря за съдействие, тъй като и за продаването, и за даряването се изисква съгласието на ЕК и на фирмата-производител, но този процес върви много бавно, каза още Кацаров. Помолих я да се ускори този процес, защото в момента сънародниците ни проявяват слаб интерес към ваксинацията и имаме възможност, без да се нарушава нашият ваксинационен процес, да дарим или продадем ваксини, допълни още Кацаров. Ние имаме договорени 14 млн. ваксини и можем да помогнем на тези хора, които нямат никакви ваксини и се надявам да получим това разрешение и съгласие, посочи Кацаров.

Приоритетно ще бъдат дарени ваксини, пристигнали с първите партиди у нас, от доставките на производителите "АстраЗенека" и "Пфайзер", уточни Кацаров. По думите му засега, до края на юни, няма риск за ваксини на които им изтича срокът. Ако има такива ваксини, те трябва да бъдат унищожени, припомни Кацаров.

В момента ваксинацията в държавите в ЕС показва, че около 50 на сто от европейците са получили първа доза. По отношение на Европейския дигитален сертификат еврокомисар Кириакиду заяви, че той е базиран на недискриминацията.

„България е една от първите държави, която започна да изгражда рамката за неговото прилагане. Този документ е за тези, които са минали през целия ваксинационен цикъл, за тези, които са преболедували COVID-19 и са се възстановили, и за тези, които са си направили PCR тест”, заяви еврокомисарят.