"Градус" и Иван Ангелов съдят бизнесмена Светослав Илчовски за над 15 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9897492 www.24chasa.bg
Светослав Илчовски СНИМКА: архив

“Градус” АД подготвя иск срещу бизнесмена Светослав Илчовски за обезщетение в размер на 10 млн. лв., съобщиха от компанията. Освен това от дружеството са сезирали Комисията за финансов надзор за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Илчовски и други лица относно цената на акциите. Това било грубо нарушение на еврорегламента за пазарна злоупотреба. Наложената на нарушителите глоба можела да достигне до 5 милиона лева.

Иван Ангелов - един от основните акционери в "Градус", пък е завел отделно иск срещу Светослав Илчовски за обидни и клеветнически твърдения. Стойността е 300 000 лв. Има и друг иск срещу Илчовски по НПК за опит за опозоряване на името и приписването на престъпления и трети за 5 млн. лв. във връзка с разпространяването на невярна и подвеждаща информация за публичното дружество „Градус“ АД.

Ангелов е подал два иска и срещу друг бизнесмен - Павел Стоименов - единият за престъпления, а при другия се търси обезщетение от 150 000 лв. От "Градус" посочват, че при всеки нов опит за накърняване на имиджа на компанията ще защитят интересите на своите акционери, клиенти и доставчици с помощта на българския съд.

Делата срещу Илчовски и Стоименов са заради техни изказвания пред комисията за проверка на публичните разходи в последните 10 г., оглавявана в предишния парламент от Мая Манолова. Илчовски тогава заяви, че е бил изнудван и рекетиран от хора, свързани с ГЕРБ. За Иван Ангелов и "Градус" отправи обвинения, че е притискан да продава зърно на занижени цени, разказа, че имало изкуствено завишаване на цените на акциите на "Градус" на фондовата борса, а Ангелов бил подарил златно кюлче на бившия премиер Бойко Борисов.