Заразеният с индийския вариант на COVID-19 бил с първа доза "Астра Зенека"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9898400 www.24chasa.bg

Заразеният с индийския вариант на COVID-19 мъж е бил ваксиниран с първа доза на ваксината "АстраЗенека" на 24 февруари. Това съобщи БТА, позовавайки се на Министерството на здравеопазването, цитирайки данни от извършено епидемиологично проучване.

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България, по данни от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), допълниха от пресслужбата.

При проявата на първите симптоми мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април той се е изследвал за COVID-19, като пробата е била взета в болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е бил поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения.

На 21 април от лечебното заведение са изпратили 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ, сред които е била и пробата на мъжа. Тя е била секвенирана на 5 май, като данните веднага са били депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е било установено, че при тази проба става въпрос за "Делта" вариант на вируса. При повторен анализ е било установено, че е "Делта" вариант - индийски вариант на коронавируса.

От Министерството на здравеопазването са възложили на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.