Затвор за бащата на детeто, убило неволно внука на Тома Томов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9898747 www.24chasa.bg
Затвор за бащата на детeто, убило неволно внука на Тома Томов

Присъдата ще бъде обжалвана от почерненото семейство

Районният съд в Мездра днес наложи ефективно наказание от 6 години лишаване от свобода“на Димитър Йотов, които той ще трябва да изтърпи при първоначален общ режим. Той бе обвинен в неправилно съхранение на оръжие, вследствие на което е настъпила смъртта на 8-годишно момче, внук на бившият прокурор и депутат Тома Томов.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 8 януари т. г. в Мездра в дома си е държал четири пушки и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона и правилника за съхраняването им. Вследствие на това 8-годишният му син се добрал до една от пушките на ловеца и произвел изстрел срещу връстника си като го убил неволно на място.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съдът да намали наложеното наказание с една трета.

Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление е 9 години лишаване от свобода, което след редукцията определя наложеното наказание за Йотов да е 6 години затвор. Подсъдимият ще трябва да заплати общо 400 000 лева на родителите на починалото дете.

Присъдата на мездренския съд може да се обжалва във врачанския окръжен съд. Адвокатката на семейството Светла Генова обяви след края на делото, че задължително тази присъда ще бъде обжалвана в законноустановеуния срок. поред самия Томов случаят е извън всякакви норми на Наказателния кодекс” заради особената жестокост, която последвала след убийството на детето и е безпрецедентна.