Нов праг на помощта за фирмите: 60/40 за тези с 40% спад на приходите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9898821 www.24chasa.bg
ВАСИЛ ВЕЛЕВ СНИМКА: Йордан Симeонов

Половин заплата през юни и юли за всички сектори, в които оборотите са паднали с 30%

Държавата предлага нов дизайн на мярката 60/40. Той ще е валиден само за юни и юли, за да може бързо да се реагира и да се помогне на закъсалия заради пандемията бизнес.

Така държавата ще плаща 60% от заплатата и дължимите осигуровки за работници, но само за фирми със спад на приходите над 40%. Досега те трябваше да доказват намален оборот от 20%.

Въвежда се и втори праг - за компании с намален оборот между 30 и 40%. За тях държавата ще плаща заплатата на 50%, а другата половина ще се покрива от работодателите.

Фирмите ще доказват приходите си спрямо същия месец на 2019 г., когато нямаше пандемия. Това предложение ще се обсъди на тристранка следващата седмица, като идеята е още в сряда промяната да мине в Министерския съвет.

“Това е възможният вариант в ситуация на ограничения. Няма заложени средства в бюджета за май, бяха планирани само за първото тримесечие на годината. Няма и парламент, който да промени Закона за извънредното положение, за да се направи по-добър дизайн. Няма и време за дълга нотификация в ЕК и промените трябва да са минимални. Изхождайки от тези 3 ограничения, договореният вариант е добър за реално пострадалия бизнес”, обясни председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Обсъжда се и вариант за компаниите, които са създадени след 2019 г. Възможно е те да доказват спад от средномесечния приход преди 2021 г.

“Целта е да се подкрепи действащият бизнес, който успешно работеше преди да избухне пандемията”, каза Велев. Прагът пък е вдигнат на 30%, защото няма планирани пари и те трябва да се вземат от други пера, които също са ограничени. Секторите, които са засегнати от коронакризата, реално имат спад от много повече от 20%. Това са туризмът, въздушните превози и пътническата авиация...”, обясни още Велев.