Индийският щам е у нас от април, боледувал медик от Плевен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9899151 www.24chasa.bg
Проф. ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Стажант-лекарят е британски гражданин, 2 г. не е напускал България. Карал го леко и контактните му са здрави

Стажант-лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България. Той е на 26 г., гражданин на Великобритания и през последните 2 години не е напускал България.

Това каза пред “24 часа” проф. Добромир Добрев, ректор на Медицинския университет в Плевен, след като по-рано през деня бе обявено, че в България за първи път е секвенирана проба на варианта “Делта” на вируса, както бе наречен върлуващият в Индия, който в момента предизвиква скок на случаите и във Великобритания.

Медикът чужденец

се е заразил

при контакт

с гражданин

от Северна

Ирландия,

който е бил заразен с COVID-19. Това се е случило на 1 април, обясниха от министерството. Човекът е напуснал страната.

Контактните на студента са изследвани, при тях не е открит COVID, увери проф. Добрев. Освен това след появата на симптомите той се е изолирал и не е контактувал с други лица.

Първи тест той си прави на 5 април, а пробата е взета в плевенската болница. Младият лекар прекарал болестта леко и се лекувал само у дома. По-малко от 2 месеца по-рано обаче - на 24 февруари, се е ваксинирал с първа доза от ваксината на “АстраЗенека”, съобщиха от МЗ.

“ Сега нашият стажант-лекар провежда държавния си стаж, преди да се дипломира”, допълни ректорът. Според проф. Добрев в момента

не се случва

нищо тревожно

и извънредно

Той припомни, че пробата е взета още на 21 април и е изпратена в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя била част от 20 случайно подбрани за секвениране проби и е изследвана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID.

До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Това

става ясно

при повторен

специален анализ

в международната

генна банка

през юни

По тази причини Министерството на здравеопазването възложи на националния център да създаде процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки.

Според здравния министър Стойчо Кацаров този единичен случай не бива да буди притеснение и самият той не бил изненадан от появата му.

“В много страни в Европа отдавна е регистриран. Нормално е да се очаква и у нас. Не се налага в региона да се вземат мерки”, каза той.

Кацаров допълни обаче, че това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем да се ваксинираме, нова вълна може да дойде и по-рано от есента. В страни като Русия и Португалия например вече има ръст на случаите.

Единствената защита срещу индийския вариант е ваксината, подчерта и доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.