ЕМА: ЕС да използва всички ваксини срещу COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9899244 www.24chasa.bg
Ваксината защитава от южноафриканския вариант на новия коронавирус СНИМКА: 24 часа

Страните от Европейския съюз трябва да използват всички налични ваксинни опции за борба с епидемията, твърде рано е да се определи кой е най-добрият тип ваксина, заяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), цитирана от Франс прес.

Няколко страни решиха да ограничат използването на т.нар. векторни ваксини като тези на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" поради връзка с редки случаи на кръвни съсиреци и заложиха по-скоро на ваксини, основаващи се на технологията на информационната РНК, каквито са препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

"Продължаваме да сме в пандемия и е много важно в борбата с тази пандемия да използваме всички възможности, с които разполагаме", заяви Марко Кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия на лекарствения регулатор.

Страните от ЕС са тези, които ще решат как да ги използват в максимален интерес на общественото здраве, допълни на пресконференция той.

Във вторник лекарствената агенция опроверга твърдения, че Кавалери е намекнал да не се използва ваксината на "АстраЗенека", и заяви, че казаното от него в интервю е било изтълкувано погрешно и той смята, че ползите от ваксината са повече от рисковете. Кавалери днес отбеляза, че става въпрос за "недоразумение в множество аспекти".
Той каза, че е много трудно да се определи кой тип ваксинна технология може да се окаже най-добрата в бъдеще и подчерта, че всички съществуващи препарати "са спасили вече живота на хиляди и милиони хора".
"Щастливци сме, че разполагаме с толкова опции", допълни той.