Слави, на когото мълчанието на царя допада, очаква “още неща”, за да каже какъв и къде иска да е във властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9899327 www.24chasa.bg
На срещата не бяха допуснати медии, а тя бе излъчвана от телевизията на Слави Трифонов. Там бяха и Тошко Йорданов, и Ивайло Вълчев. КАДЪР: 7/8 ТВ

Ако състави правителство, партията му “Има такъв народ” ще иска всеки министър да има ден, в който отговаря на хората

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов ще каже окончателно какъв иска да бъде и в коя институция, когато види какво става в държавата. Това призна той след продължилата час и 50 минути среща със студенти и ученици в Пловдив в четвъртък.

Очевидно местните организатори, които бяха поканили млади хора от цялата страна, очакваха засилен интерес за първата изява на живо на лидера Слави Трифонов. Затова и бяха наели зала с 2 хиляди места. Казват, че “очи в очи” със своя идол са се срещнали между 50 и 100 млади хора. (Виж как изглеждаше Пловдив преди първата предизборна проява персонално на Слави Трифонов ТУК)

“Ако реализираме правителство, всеки един министър ще има ден, в който да отговаря пред хората. Ние ще изискваме това”, бе малкото информация с конкретен факт, която Трифонов посочи за евентуално правителство с мандата на партията му. Но дали връзката с народа ще е под формата на тв интервю, отворени приемни, или парламентарен контрол, не стана ясно.

“Очаквам. Има много неща, които ще се случат, и тогава аз ще реша. Не казвам не защото не искам да бъда откровен. Преди месец

не знаех, че

американците

ще наложат

санкции

Когато се случат и други неща, ще взема категорично решение", оправда липсата на яснота Трифонов. Така отговори на въпрос на студента Валентин Котов от университета в Маастрихт коя институция конкретно е визирал с поста си във фейсбук, когато написа, че няма да е депутат, но ще носи отговорността на властта след 11 юли от друга институция.

На настояване от страна на студента Котов все пак да конкретизира институцията, от която иска да се кандидатира, Трифонов заяви: “Има различни институции. Има институция изпълнителна власт, тя е на министър-председателя, има и президентска институция.

Има, между

другото, и

институция, която

се казва Свети

синод. Мога да

си пусна брада”

В крайна сметка след тази заявка лидерът на ИТН реши да бъде по-откровен към младежа и колегите му в залата и обясни: “Видях и разбрах, че отговорността, която имам и нося, не е нужно да нося от парламента. Там трябва да са хора с образование и качества. Не си представих как се кандидатирам, излизам и казвам как няма да участвам в парламента. Реших, че най-доброто е да бъдеш откровен и почтен. Затова и се отказах.”

“Какво значение има това, ще видим на изборите”, приключи той темата.

Бил убеден, че ще плати висока цена, затова не се страхувал да казва истината. Учел се обаче от Симеон II, който съветваше: Научете се да бъдете господари на мълчанието, а не на говоренето.

На няколко пъти Трифонов се пошегува и с Тошко Йорданов и публикация във фейсбук, който казва: “Гласуваш за Слави, получаваш Тошко.” Ние

от 20 г. сме

заедно.

Нормално е -

гласуваш

за Слави,

получаваш хората

на Слави,

обясни шоуменът.

И той, и зам.-предсеателят на ИТН Йорданов бяха категорични, че машините ще допринесат за по-честен вот.

По повод промяната на Изборния кодекс и премахването на ограничението от максимум 35 секции в страни извън ЕС Трифонов каза, че

всеки с BG

паспорт трябва

да може

да гласува:

“Дали е Хюсеин, или не, без значение, има право да гласува. Това е конституцията.”

Пред студентите той сподели, че започнал политическия си проект, когато видял, че в държавата имало нещо нередно. Абитуриентът Димитър Спасов попита Слави дали му остава време за музика покрай политиката.

“Това е въпрос, който си зададох, когато започнахме да правим референдума за мажоритарните избори. Ние с екипа ми, освен че правихме тв продукти и продължаваме, всъщност сме имали каузи.” Призна обаче, че каузите вървели зле покрай всичко друго, което правели. Трифонов не харесал последния договор, който от Би Ти Ви му предложили, според който трябвало да казва кого кани и какви въпроси ще задава. Усетил, че нещо не е наред, и се натъжил, а обикновено изпитвал ярост, не тъга.

“Решихме да постъпим така, защото иначе какъв е смисълът. Да правим ентъртеймънт и песни?

Няма значение,

че ми викат

чалгар,

те не разбират смисъла”, каза Трифонов.

На въпрос от студент - ще отстояват ли българския интерес, или ще отстъпят от позицията на България за членството на РС Македония в ЕС, тримата бяха категорични, че югозападната ни съседка има своето място в съюза, но трябва да изпълни обещанията си.

“Днес Заев е в България и направи срещи с Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Това е негово разбиране - да се вижда с хора, които в момента са никакви. Те са председатели на партии, които в момента са никакви. На първо място, трябваше да се види с президента и премиера, коментира лидерът на ИТН.

Неговата партия отклони срещата със Заев.

Какво прочетохме от лидера на “Има такъв народ” тия 4 месеца във фейсбук: Много Борисов, избори, субсидии и малко неслучило се депутатство

2 февруари

 Критикува 17-те партии, които не са върнали парите от надвзетите си субсидии. Посочва, че сумата от всичко надвзето стига за два медицински хеликоптера.

8 февруари

 “Идва 4 април – да пуснем водата”, призовава лидерът на “Има такъв народ”. Постът му е в защита на президента Румен Радев. С него той критикува тогавашния здравен министър Костадин Ангелов и “жълти медии”, изнесли информация, че синът на Радев замерял хора с пица.

10 февруари

С видео от шоуто се шегува със съюза между Валери Симеонов и Веселин Марешки за предстоящите избори.

15 февруари

Критикува управлението на Борисов заради загиналото 16-годишно момче върху шахта в столицата, през която течеше ток от нелегално вързан павилион.

17 февруари

Скочи срещу Би Ти Ви, защото публикуват данни от агенция “Барометър”, която дава предимство на ВМРО в изборите.

18 февруари

Припомня, че той и “Има такъв народ” ще отидат самостоятелно на изборите.

22 февруари

Критикува Борисов за думите му, че резултатът от изборите може да “влоши положителната перспектива на рейтинга на България”. Трифонов настоява, че суверенът решава кой да управлява.

26 февруари

С видео представя кандидатите си за депутати и себе си.

1 март

Отново критикува Борисов. Този път за джипа и че журналистите му задават само “удобни въпроси”, затова партията няма да дава интервюта.

6 март

Не одобрява, че от църквата в Шипка Борисов обявил, че ще работи БВП да стане 100 млрд. евро, а и за дадените от него пари в подкрепа на музикантите. Според него така той си купувал гласове предизборно.

9 март

Обещава, че няма да вземе пари от ЦИК за предизборна кампания, а от полагащата му се субсидия само по 1 лв.

13 март

Критикува ЦИК, че отворя само 35 секции във Великобритания. Моментът за дистанционно гласуване бил близо, а властта се ужасявала от това

15 март

Пита защо в Нидерландия се гласува по пощата, а в някои секции и с кола, и с колело, а в България не.

24 март

Отнова дава за пример вота в Нидерландия.

4 април

В деня на изборите обяви, че е с коронавирус, но поздрави избирателите си.

7 април

След като партията му е втора сила в парламента, казва, че ще спазват процедурата по конституция, и не споделя дали ще съставя правителство.

16 април

Пита ГЕРБ защо едва сега внасят проект за мажоритарна система. Обявява, че сега няма да го подкрепят, а в един “сигурен, спокоен и уверен парламент”.

По-късно на 16 април

Публикува думи на сценариста Филип Станев как е омерзен от поведението на ГЕРБ в парламента, които се държали “арогантно и просташки”.

26 април

- Става ясна кандидатурата на ИТН за премиер. Това е шампионката по шах Антоанета Стефанова. Слави обаче казва, че тя ще върне мандата веднага, защото партията му няма достъчно депутати за стабилен кабинета.

28 април

- ИТН връща мандата. Според Слави ГЕРБ, БСП и ДПС показали защо това трябва да стане. (В същия ден трите партии провалиха кворума в парламента, първа точка бе намаляването на партийната субсидия - б.р.)

3 май

Излиза в защита на промените в Изборния кодекс. Добро било, че ЦИК ще бъде сменена, защото ГЕРБ овладели старата.

5 май

Обещава ИТН да изготви закон, с който милионите на партиите да бъдат взети, но в следващ парламент, след като предложението им субсидията да стане 1 лв. бе отхвърлено.

10 май

Гневен на Борисов, който обявил, че допълнителните машини за новия вот ще оскъпят изборите.

21 май

Гръмва скандалът с подслушвани от партията му. Трифонов настоява, че това може да бъде “изчегъртано” с гласуване.

3 юни

По повод на санкциите по “Магнитски” заявява, че гражданското общество у нас е в основата им, а САЩ са негов партньор.

7 юни

Обяви, че няма да се кандидатира за депутат. Щял обаче да носи отговорност от друга институция, но когато му дойде времето.