Николай Кокинов: Питаха ме за преди 12-13 г. Борис Велчев: Не са ме търсили

https://www.24chasa.bg/novini/article/9900451 www.24chasa.bg
Николай Кокинов

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който в момента е адвокат, е бил един от разпитваните в главна дирекция "Национална полиция" бивши прокурори. 

Питаха ме за неща от преди 12-13 години, каза Кокинов пред "24 часа". Той добави, че това било във връзка с някакви проверки, които вероятно се извършват. Повече подробности не разкри. В "Националната полиция" е бил извикан онзи ден.

По неофициална информация другият бивш магистрат, който е бил викан, е Бойко Найденов, който беше зам.-главен прокурор, шеф на Националното следствие, за известно време и изпълняващ функциите главен прокурор. 

Самият Кокинов също предположи, че Бойко Найденов е бил викан или ще бъде извикан. 

По неофициална информация първоначално е била извикана за разговор и следователката от Националната следствена служба Бисерка Стоянова, но в последствие от Националната полиция са се отказали.

На въпрос на "24 часа" дали на разговор в полицията ще бъде извикан и шефът на Конституционния съд Борис Велчев, който преди 12-13 г. беше главен прокурор, Николай Кокинов отговори, че е най-добре да бъде попитан самият Велчев. 

"24 часа" потърси и председателя на конституционния съд Борис Велчев, за да го попита дали служител на Националната полиция се е свързвал с него, за да го покани на разговор. Проф. Велчев беше силно изненадан: От вас чувам такова нещо, каза той. Велчев увери, че винаги е готов да съдейства на полицията, но не може да си представи за какво би бил питан.

"В рамките на работата по конкретен сигнал в Главна дирекция "Национална полиция" се извършва проверка. В хода й бивши магистрати и действащ служител на Националната следствена служба, в качеството им на граждани, са били поканени в главната дирекция, за да дадат писмени сведения", казаха от МВР, без да навлизат в подробности.