"Пирогов" закри последното си COVID отделение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9900838 www.24chasa.bg
Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново, съобщиха във фейсбук от най-голямата болница у нас "Пирогов". Снимки: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново, съобщиха във фейсбук от най-голямата болница у нас "Пирогов".

"Благодаря ви, ГЕРОИ!
Днес затворихме последното отделение за ковид19 след 8 месеца денонощна работа на екипите!
Благодаря ви, ГЕРОИ" - написа в профила си в социалната мрежа проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

В разгара на Втората вълна през ноември миналата година "Пирогов' преструктурира Втора клиника по ортопедия и травматология в поредното COVID-19 отделение. Начело застава доктор Снежа Бахарова.

COVID леглата в
COVID леглата в "Пирогов" са празни на снимката

”Лице в лице с тази зараза спасихме много хора. Някой не успяхме, но дадохме всичко, на което сме способни. Бяхме екип за пример!", каза доктор Бахарова.

COVID легла
COVID легла

8 месеца, неуморно, денонощно, отдадено екипът й посреща най-тежките случаи от цялата страна.

Болнично легло
Болнично легло

По време на Третата вълна COVID-19 отделения в "Пирогов" стават 12с общо 498 легла. Отделно 4 реанимационни сектора се борят за живота на най-тежко болните!

Легла в болницата
Легла в болницата

”Благодаря на ръководството на болницата за пълната подкрепа. Дано няма Четвърта вълна! Но ако има, ние пак ще се справим. Пироговци са големи!”, каза началникът на закритото отделение на деветия етаж в болницата.

Коридор в COVID отделението на
Коридор в COVID отделението на "Пирогов"

Още преди първите случаи на COVID-19 в България болница "Пирогов" и Клиниката по вътрешни болести са подготвени и през март 2020-та година успяват за часове да организират лечебната дейност така, че нито един нуждаещ се да не остане на прага на болницата.

15 месеца по-късно продължаваме да приемаме тежко засегнати от коронавируса и се надяваме скоро да дойде денят, в който останалите ни легла за COVID-19 болни ще изглеждат както тези на снимките.

Ваксините са обещанието, че няма да се наложи отново да постъпим по този начин зарди Алфа, Бета, Гама или Делта варианта на коронавируса.
  От ”Пирогов” напомниха, че имунизират без почивен ден от 08:30 до 23:00 часа в делнични дни и до 17:30 в събота и неделя.