Двамата членове на ВСС, предложили закриване на районни съдилища, подадоха оставки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9901613 www.24chasa.bg
Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова Колаж:"Правен свят"

Подалите оставки членове на ВСС: Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум"

Оставки са подали членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Двамата са координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на сериозна критика от юристи, неправителствени организация, местни общности, от служебния правосъден министър и от представители на политически партии.

Димитрова и Шекерджиев са избрани пряко от съдиите в страната.

Прочети Обръщението им към съдиите в Република България.

В него двамата посочват, че се надяват дебатът за промени в съдебната система да не спира.

"Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред", посочват Димитрова и Шекерджиев.

Те добавят, че не отстъпват от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикансността на съдилищата в България. Двамата съдии заявяват, че им се иска "след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира".

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост", добавят те.

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, избрани като членове на ВСС пряко от съдиите, благодарят на всички, които са им гласували доверие.