Гръцки туроператор проваля почивката на хиляди българи (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9902591 www.24chasa.bg
Стотици хиляди българи почиват в Гърция по линия на туроператорската фирма, която в момента има финансови затруднения. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Един от най-големите гръцки туроператори - “Музенидис Травъл”, е на път да провали почивките в южната ни съседка на десетки хиляди българи и гости от други страни от Източна Европа. Туроператорът е започнал да разпраща съобщения до българските си партньори, че предлага платените вече почивки да се изместят за след 1 септември или направо за лятото на 2022 г., съобщи сайтът “Травелнюз”.

“24 часа” се свърза с българското представителство на фирмата и според управителя на “Музенидис Травъл България” Тодор Севастаклиев компанията дължи много пари на стотици хотели в Гърция, затова се налага в момента да се застрахова, като предупреждава клиентите си да не ходят в Гърция. В противен случай може да се окаже, че хотелите отказват да ги настанят.

На сайта на компанията до късно в петък обаче нямаше съобщение, че се анулират всички почивки до 26 юни, а нови записвания не се правят. Напротив, през сайта може спокойно да се направи резервация и за датите, за които според Тодор Севастаклиев компанията не приема туристи. Няма съобщение и на фейсбук профила.

“Музенидис Травъл” притежава хотелски вериги в Гърция, авиокомпанията Ellin Air с 6 самолета и 400 автобуса. Проблемите са започнали, откакто собственикът ѝ Борис Музенидис почина през март в Москва от сърдечен удар вследствие на усложнения от коронавирус. После се оказало, че голяма част от местните хотели в Гърция изобщо няма да отворят това лято, но в същото време не могат да върнат веднага платените вече от “Музенидис” пари.

Отделно от това проблеми на авиокомпанията са приземили всичките ѝ самолети, с които се извършват чартърните полети.

“Музенидис” има договори на едро с хиляди хотели в Гърция и държи съществена част от пазара на почивките в южната ни съседка на български граждани. Тя има и съществен дял на руския пазар. Организира почивки в цяла континентална Гърция и по островите.

По думите на Тодор Севастаклиев компанията майка в Гърция се надява да получи помощ от държавата, за да се справи с положението. Отделно от това българското представителство, което не е директно притежание на гръцкия туроператор, а работи по франчайзингов договор, ще кандидатства за помощта, предвидена за туроператори, но новият прием на документи започва чак от 1 юли. Тази помощ е специално за туроператорите, които имат затруднения да възстановят платените вече от клиентите пари.

През базирания в Солун туроператор и представителството му в София „Музенидис травъл България“ ЕООД минават 70% от туристическия поток към континентална Гърция и островите в Егейско, Йонийско и Средиземно море, казаха от Обединение "Бъдеще за туризма". Затова сдружението изпрати писмо до Стела Балтова, министър на туризма от служебния кабинет на Стефан Янев. В него организацията настоява министър Балтова незабавно да се свърже с гръцкия си колега Хари Теохарис и да изясни фактическите обстоятелства около казуса с Музенидис, както и да предложи мерки за гарантиране на вземанията на български туроператори и туристически агенти и клиенти. От своя страна ОБТ събира информация от членовете си и за размера на предлатените почивки за 2020 г., които бяха отложени за този сезон.

“Внезапното спиране на работа за нас е сигнал за ликвидни проблеми на Музенидис и ако това наистина се окаже истина, може да доведе до несъстоятелност на редица български фирми на принципа на доминото. Случаят само доказва опасенията ни, че българските компании по никакъв начин не са защитени от външни трусове, подобни на този, заради бавене и липса на адекватни действия“, посочва Павлина Илиева, председател на УС на ОБТ.