И Европейският съюз, и "АстраЗенека" претендират, че са победили в съдебен спор за доставка на ваксини

https://www.24chasa.bg/novini/article/9902740 www.24chasa.bg
"АстраЗенека" СНИМКА: РОЙТЕРС

Белгийски съд отсъди днес, че компанията "АстраЗенека", производител на ваксини срещу Ковид-19, е допуснала "сериозно нарушение" на договора си с Европейския съюз за доставка на гореспоменатите препарати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Съдът постанови, че до 27 септември "АстраЗенека" следва да е доставила общо 80,2 милиона дози от ваксината си срещу ковид, считано от момента на сключване на договора с ЕС. В решението на съда се казва, че компанията не е направила необходимото, за да спази графика за доставка на дозите от ваксината си на ЕС.


"АстраЗенека" обаче заяви, че съдебното решение я благоприятства, защото то съдържа за нея задължение да достави по-малко количество дози от 120-те милиона дози, които Европейската комисия иска да получи до края на този месец. "АстраЗенека" приветства също така съдържащата се в съдебното решение констатация, че компанията е подложена на безпрецедентен натиск.


Договорът на Европейския съюз с "АстраЗенека" бе един от стълбовете на европейския ваксинационен план. Той предвиждаше доставката на 300 милиона дози с възможност за още сто милиона, но впоследствие се оказа, че доставките се осъществяват по-бавно от очакваното.
"Доволни сме от решението на съда. "АстраЗенека" спазва в пълна степен споразумението си с Европейската комисия и ще продължи да се фокусира върху неотложната задача да доставя ефективна ваксина", заяви заместник-изпълнителният директор на "АстраЗенека" Джефри Пот.


Комисията също обяви победа след оповестяването на съдебното решение, защото съдът нареди на "АстраЗенека" да достави 15 милиона дози до 26 юли, 20 милиона дози до 23 август и 15 милиона дози до 27 септември, като предвиди налагането на глоба от десет евро за всяка недоставена доза.