Фандъкова тревожна да не спрат парите за метрото до “Левски” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9902743 www.24chasa.bg
Фандъкова провери реконструкцията на трамвайното трасе на линия 5. СНИМКА: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

Проектите били съгласувани предварително с Еврокомисията и не трябва да има притеснения, че Брюксел не би се съгласил, успокоява кметът

Служебният кабинет се готви да намали средствата за разширение на метрото до кв. “Левски” и през район “Слатина”. Това предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Двата проекта са част от плана за възстановяване и Столичната община очаква еврофинансиране, за да започне разширението на третата метролиния. Планът обаче не бе внесен в Брюксел от кабинета “Борисов 3” с мотив, че това трябва да направи новото правителство. Очаква се след преработване той да бъде изпратен от служебния кабинет.

“Обезпокоена съм от изказвания на вицепремиера по европейските средства г-н Атанас Пеканов относно плана за възстановяване и развитие и проектите на София в него.

Чувам, че

се коментира

намаляване на

средствата за София

Както казах и на г-н Пеканов - това би било неправилно и несправедливо. Тези проекти са заложени в предишния вариант на плана и са предварително съгласувани с Европейската комисия, т.е. не може да има притеснение, че ЕК не би се съгласила”, категорична е Фандъкова.

Общината имала готовност да стартира до края на 2021 г. разширенията. Чакали се само гаранции за европейското финансиране.

“Нека да припомня, че софиянци са най-големите данъкоплатци, както към държавния бюджет, така и спрямо средствата, които България внася в ЕС. Освен това софиянци произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Би било безкрайно несправедливо точно хората, които внасят най-много средства в държавата, да бъдат лишени от възможността за европейско финансиране на важни за развитието на града проекти”, смята кметът.

Относно съветите столицата да търси други възможности, тя заяви: “Уверявам служебното правителство, че Столичната община използва всички възможни механизми и инструменти за финансиране на своите проекти, за да може работата за града да продължи”.

Общината е

изпратила на

кабинета аргументи

в подкрепа

на проектите

Не е ясно за какво намаление става дума, но за двата проекта общината очаква да получи 184 млн. евро. В началото на месеца пък стана ясно, че 4 общински проекта за изграждане на канализация за 250 млн. лв. също са изключени от плана.

Фандъкова заяви, че не приема и твърденията, че София “вече е по-богат град” и средствата трябвало да отидат за по-малки населени места.

На въпрос на “24 часа” дали са спрени парите на метрото и възможно ли е това, от пресцентъра на министър Пеканов заявиха, че на този етап няма да коментират.

Информация ще

дадат вероятно

другата седмица

По повод твърденията на проф. Велислав Минеков за некачествени ремонти на паметници в столицата пък Фандъкова коментира: “Министърът няколко пъти спомена думата “усещане”. Като творец той има правото да коментира усещанията си, но като министър би следвало да се основава на документи, които са налични в министерството. Всички обекти, за които той говори, имат не само разрешение за строеж, но и са съгласувани от министерството. На всички документи стои печат на МК. Моля, когато се коментират проекти на София, да се изнасят факти на база на документи. Иначе остава усещането, че се правят внушения, което не е справедливо.”