Лесни задачи на миниматурите по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/9902823 www.24chasa.bg
Според математици седмокласниците трябва да са доволни от задачите.

Според специалисти ще има струпване на отличници и трудна селекция за гимназиите

Лесни задачи, които стъпват на основни знания, се паднаха на изпитите в 7-и и 10-и клас по математика в петък.

“В 7-и клас задачите са базисни както в първия, така и във втория модул. Външното оценяване измерва знанията и уменията, придобити от 5-и до 7-и клас. Притеснението ми е, че задачите са базисни и във втората част и може да има струпване на отличните ученици и по-трудно да се направи разслоение за вход в елитните гимназии”. Това каза за “24 часа” Снежинка Матакиева, бивш експерт по математика в МОН и автор на учебници и учебни помагала от 5-и до 12-и клас.

Според специалистката в изпитния вариант няма елемент за досещане, което би откроило учениците със задълбочени знания по математика от редовите. От гледна точка на родители и ученици темата би трябвало да бъде харесана, каза още Матакиева. Не е застъпен цял дял за успоредниците, който се учи в края на втори срок. Акцентът е върху основополагащи знания от 5-и и 6-и клас, а от 7-и със - предимно знания за сбор на ъгли в триъгълник. Вероятно авторите на теста са били снизходителни заради дългия период на онлайн обучение, коментира още математичката.

Почти 106 хил. ученици от 7-и и 10-и клас се явиха на национално външно оценяване по математика. Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор, а три с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората.

На изпит по математика се явиха също 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи за 90 мин - 15 с избираем отговор и две с разширен. Той проследява индивидуалния напредък на всеки ученик и установява степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма, обясняват от МОН. Идеята е да даде ориентир за мерки и политики за подобряване на качеството на образованието. Това бе първият изпит на 10-класниците, след като миналата година външното оценяване по български и математика за тях бе отменено заради пандемията.

В отделни изпитни зали вчера работиха 17 седмокласници и 50 десетокласници, които са под карантина поради контакт с болен.

Оценката от НВО в 7-и клас е балообразуваща за приема в гимназии. Максималният брой точки е 100, а срокът за обявяване на резултатите е 28 юни.

Десетокласниците от обединените училища пък могат да кандидатстват с резултата от външното оценяване за местата от допълнителния план-прием за втори гимназиален етап.