И все пак секциите във Великобритания ще са повече от тези в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9902832 www.24chasa.bg
ЦВЕТОЗАР ТОМОВ

Рекордните 779 секции в 68 държави се очаква да разкрие Централната избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Това стана ясно на заседание на комисията вчера. До редакционното приключване на броя ЦИК не беше взела окончателното решение за броя на секциите, държавите и населените места, в които ще бъдат открити.

При всички положения обаче броят на местата за гласуване в чужбина този път ще бъде рекорден. Причината е разкриването на т.нар. около 500 автоматични секции. Това са тези, в които на избори през последните 5 г. са гласували поне 100 избиратели.

Най-много секции се предлага да бъдат разкрити във Великобритания - 135, или със 100 повече от предишните парламентарни избори на 4 април. Причината е, че отпадна изискването в Изборния кодекс за до 35 секции за страни извън ЕС. В Турция предложението предвижда да се разкрият 120 секции, а в Германия - 115. Следват Испания - с 67 секции, и САЩ - 57.

Близо 72 000 заявления за гласуване подадоха българи, живеещи зад граница. Най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания, Турция и Германия, съобщи още в четвъртък зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, който отговаря за вота в чужбина.

Направени са и сметки в колко от секциите навън ще се гласува само с машина, както и броят на тези с над 500 избиратели, в които Томов предлага да има по две машини за гласуване. Според това предложение общият брой машини, нужни за вота в чужбина, е 396.