Заев си тръгна от София без подписан документ, вече е във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903039 www.24chasa.bg
Снощи Заев е имал втора среща с министър-председателя Стефан Янев. СНИМКА: Йордан Симeонов

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев ще участва днес в срещата на върха на Западните Балкани във Виена, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“, цитиран от "Фокус".

Заев е напуснал изненадващо София рано сутринта, допълни Епицентър.бг, въпреки че се очакваше днес да продължи визитата си у нас и да бъде подписан някакъв документ със служебното правителство на Радев за отношенията между двете страни.

Снощи Заев е имал втора среща с министър-председателя Стефан Янев, по чиито думи вчера стана известно, че македонският премиер е дошъл с конкретно предложение към София във връзка със започването на преговори за влизането на Скопие в ЕС.

Разговорите с българското правителство продължили до късно снощи. Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното признаване от страна на България, че документите между двете държави се подписват на "македонски език".

София отхвърля тази формулировката и настоява на израза “официален език на РСМ”, както е записано в Договора от 2017 година.