Министър Кацаров: Още лятото може да има пик на коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903750 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров СНИМКА: Архив

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавируса в България може да има още през лятото. Той остро разкритикува предишните управляващи за липсата на информация и анализи за разпространението на заразата у нас, което не позволява да се направят обосновани прогнози. 

В интервю за "Събуди се" по "Нова телевизия" министърът каза, че експертите очакват пик през есента. Но дали ще е така, не може да се прецени, защото във ведомството няма аналитични доклади колко души са се срещнали с вируса. Д-р Кацаров е възложил на Центъра за обществено здраве да направи доклад. В понеделник ще има презентация от частна фирма за разпространението на заразата през последната година.

Частната компания, ще даде първоначална представа за това, но д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. 

Пак в понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, за да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови варианти на коронавируса, както се случи с индийския вариант. 10% от пробите ще се секвенират,  смисълът да се изолира веднага заразеният, заяви д-р Кацаров.

Министърът е на мнение, че т.нар. делта щам е огромен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти – пробата от мъжа е взета на 5 април, резултатите й станах ясни в средата на юни. Причината за това е липсата на процедура. За тази липса д-р Кацаров вини предшественика си като министър проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява у нас. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби", допусна Стойчо Кацаров.

Той каза, че основна задача е "да подготвим здравната система за нов пик".

Министърът информира, че за затягане на мерките се готвят прозрачни правила. Те ще съдържат ясни  формулировки при какви показатели ще се налагат ограничения.

Запитан кой ще е първото място, което ще затвори, министърът отвърна: "Ще се  затварят се най-рисковите места, които е възможно да се затворят".

Ако не искаме нищо да се затваря, трябва да се ваксинираме, призова д-р Кацаров.

Светът отново затяга мерките срещу COVID-19

Вариантът Делта на коронавируса става доминантен в света