Омбудсманът: Над 100 000 българи не могат да си извадят здравен сертификат, дискриминация е

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903756 www.24chasa.bg
Омбудсманът Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Над 100 000 са българите, които не могат да си извадят здравен сертификат, това е дискриминационно и несправедливо. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Българите, преболедували COVID, които не могат да имат европейски електронен сертификат, са над 100 000, а гражданите в ЕС са вероятно милиони. Има проблем тук, защото ще могат да си извадят сертификат тези, които са си поставили ваксина, и тези, които са установили преболедуването с PCR тест. Извън обхвата на този здравен сертификат остават хората, които са преболедували, но са го установили с антигенен тест. Извън тази категория са и тези, които имат антитела, но не са регистрирани в РЗИ, а установяват само антитела. Тук лекарите се раздвояват и част то тях смятат, че не бива да си поставят ваксина, защото имат антитела и това може да е опасно за тяхното здраве. Тук има неравно третиране между различните категории преболедували, защото една част то тях ще могат да пътуват без да плащат за PCR тест по границите, а другите с антигенните тестове и антителата ще трябва всеки път да плащат за PCR всеки път, щом пътуват. Смятам, че това е дискриминационно и несправедливо, още повече, че те са установили заболяването с легитимни тестове, но не са с PCR.

„Не съм лекар, а юрист, но логичното разсъждение води към този факт. Антигенните тестове са признати. След влизането на регламента в сила, ЕК има срок, в който да издаде делегирани актове и трябва да прецени дали тези, които са изключени на този етап лица, да имат възможността да си извадят сертификат. Обърнах се към председателя на ЕК, към здравния еврокомисар, комисаря по вътрешни работи и европейския омбудсман. Този въпрос ще се обсъжда за тези граждани, които не могат да се възползват от този сертификат.

Този въпрос сега ще се разрешава и ролята на българския министър на здравеопазването е важна.

Това е несправедливо. Това са легитимни изследвания и трябва да се даде възможност на всички хора, които са преболедували, да си извадят такъв сертификат, защото не е справедливо и редно преболедувалите да плащат за PCR по 100 лв. всеки път, когато пътуват“, посочи тя.

„Имаме различно отношение към преболедувалите COVID, които са го установили с различен вид тест. Ако ЕК не даде възможност на тези хора да си извадят сертификат, този въпрос може да бъде отнесен към Съда в Люксембург.

Въпросът е сериозен. Де факто това води до ваксинация насила, защото не можеш да си извадиш сертификат без да си се ваксинирал или точно с PCR установил своето заболяване. Защо антигенните тестове не са легитимни? Хората, които са в заварено положение, също са изключени. Идеята на този сертификат е да улесни хората, а не да ги затрудни, притесни и да изключи определена категория хора. Трябва да се обсъжда този въпрос на всички нива“, заяви Ковачева.

„Имам много жалби от хора, на които е отказана ваксинация от личните им лекари. Фактът, че има лекари, които смятат, че има основателен риск, е достатъчно основание да се обмисли сериозно този проблем. Според мен е редно по един и същи начин да бъдат третирани всички преболедували“, допълни тя.