Mаските вече няма да са задължителни в Нидерландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903775 www.24chasa.bg
Вечерният час в Нидерландия цели забавяне на разпространението на новия коронавирус, ще остане в сила поне още една седмица - кадърът е от зимата. СНИМКА: Ройтерс

Предпазните маски за лице вече няма да бъдат задължителни в Нидерландия, защото от другата седмица влизат в сила и още облекчения на COVID мерките след спад на случаите, съобщи снощи премиерът Марк Рюте, цитиран от Франс прес.

Повечето ограничения за групови събирания ще паднат от 26 юни, докато хората спазват дистанция поне 1,5 м.

„Това е специален момент. Много път съм бил тук, за да ви кажа какво не можете да правите. Сега може да се съсредоточите върху това, което е възможно“, каза Рюте на специална пресконференция, цитирана от БТА.

Няма да има ограничения за броя на клиенти в магазини, барове и ресторанти, стига да има дистанция или да са ваксинирани или с негативен тест.

„Можем да очакваме страхотно лято. Но трябва да останем предпазливи“, посочи още премиерът.

Маските остават задължителни в градския транспорт и в летищата, където дистанцията не е възможна.

"Нидерландия прави голяма крачка" към живот без ограничения, заяви Рюте.

Правителството обмисля възможността "в средата на август" да отмени хигиенните правила, както и правилата за социална дистанция.

От 5 юни ресторантите отново могат да приемат клиенти на закрито.

Преди това нидерландските власти вече отмениха вечерния час и разрешиха на ресторантите и кафенетата да приемат клиенти на откритите си площи.

От началото на пандемията Нидерландия, с население от малко над 17 милиона души, е регистрирала повече от 1,5 милиона случая на COVID-19 и над 17 700 починали от заразата.

Правителството има за цел да предложи на всеки поне една доза ваксина до средата на юли.

Около 13 млн. ваксинации са направени в страната с население от 17,5 млн. души към вчерашна дата.