Китай ще отдели $3 млрд. в подкрепа на земеделците, за да се справят с нарастващите цени на производствените материали

https://www.24chasa.bg/novini/article/9903884 www.24chasa.bg

Китай ще отдели 20 милиарда юана (3,1 милиарда долара) от централния бюджет в подкрепа на земеделските производители, за да се справят с нарастващите разходи за производствени материали поради скока на цените на суровините в последните месеци, бе решено на заседание на правителството този петък, съобщи Радио Китай.

Земеделието е от голямо значение за социалната стабилност, се казва в изявление на правителствената пресслужба, като субсидията цели да компенсира производителите за скорошния скок в цените на производствените материали като торове и дизелово гориво. Средствата трябва да бъдат отпуснати незабавно, така че земеделците да посрещнат нуждите си в разгара на настоящата кампания за прибиране на лятната реколта.

Министрите решиха също производството на зърно, пшеница и царевица от 500 ключови района в 13 провинции да бъде обхванато в застрахователна схема.

На заседанието е било посочено, че призивът на правителството към финансовите институции да направят компромис с печалбите си, е бил ефективен за преодоляване на икономическите трудности след избухването на епидемията от COVID-19.

Инициативата трябва да продължи, с цел подпомагане на малкия, дребен бизнес и самостоятелно заетите лица, така че да се смекчи въздействието на нарастващите цени на суровините върху тяхната стопанска активност.

Очаква се таксите за различни услуги да намалеят допълнително, включително с 10% за тези, начислявани за плащания чрез интернет. Очаква се тези мерки да облекчат тежестта за компаниите и гражданите и оставят у тях около 24 милиарда юана.