Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9904533 www.24chasa.bg
Този ваксиниран човек от Тайланд е получил за награда пиле Снимки: Ройтерс

Здравният министър Стойчо Кацаров смята, че на българите не са им нужни стимули за ваксиниране срещу COVID-19. Достатъчна трябва да им е мисълта, че чрез ваксините ще запазят здравето и живота си, казва д-р Кацаров.

Властите в други държави обаче са измислили интересни насърчения, за да накарат хората да се имунизират.

Кокошки, крави, платен отпуск, дори апартамент за милион долара - това са наградите, които се предлагат от Тайланд до Индонезия и Хонконг за тези, които се ваксинират срещу коронавируса, в рамките на усилията на страните в Азия да убедят колебаещите се.

Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

След като през последните седмици нарасна заболеваемостта в Югоизточна Азия заради нови по-заразни варианти на вируса, властите в отделните държави започнаха да предлагат възможности за участие в лотарии за ваксинирани.

Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

В тайландския окръг Мае Чаем в северната част на провинция Чианг Май, където повечето хора са животновъди, този месец властите организираха томбола за крави, която се оказа хит, разказва Ройтерс.

Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

"Това е най-добрият подарък, който някога съм получавал", каза 65-годишният Инкхам Тхонгкхам когато спечели едногодишна женска крава, струваща 10 000 бати (320 долара), след като се ваксинира срещу коронавируса.

Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

Кампанията, която вече навлезе във втората си седмица и в която се разиграват 27 крави, е накарала според властите над половината от 1400-те жители на окръга - много от които са възрастни и са във високорискова група - да се запишат за имунизация.

Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

В Тайланд, с население от 66 милиона души, ваксинирани с поне една доза срещу COVID-19 са едва 4,76 млн. души.

Много хора в Азия не искат да се имунизират. Широко разпространена дезинформация и несигурност подхранват колебания за безопасността и ефикасността на ваксините и безпокойство от религиозно естество.

В Хонконг, където като цяло пандемията е държана под контрол, властите са притеснени, че поради ниския процент ваксинирани китайският специален административен район все още е изложен на опасност от епидемичен взрив на някой по-заразен вариант на коронавируса.

Ваучери за пазаруване, самолетни пътувания и ново жилище за 10,8 милиона хонконгски долара (1,4 млн. щатски) са сред предлаганите награди в лотариите за ваксинирани.

Някои икономически отрасли предприемат допълнителни стъпки, като например да предлагат платен отпуск на имунизираните. Един частен спортен клуб обаче използва наказания, вместо награди и е дал указания на служителите си да се ваксинират до края на юни, в противен случай те ще бъдат лишени от бъдещи допълнителни материални стимулирания, повишения и увеличения на заплатите.

Дори в тежко засегнати от коронавируса страни като Индонезия властите пак срещат трудности да разсеят страховете, свързани с ваксините.

Страната официално е отчела над 1,9 млн. случая на заразяване и 53 280 починали. Изследвания на проби от кръвен серум в последно време обаче показват, че действителното разпространение на COVID-19 може да е 30 пъти по-голямо.

"Страхувах се, че ако бъда ваксиниран, ще умра веднага. После имаше и по-притеснителни новини, че тази ваксина съдържа свинско", каза Асеп Сапудин, 67-годишен жител на Чипанас, в индонезийската провинция Западна Ява.

Сред индонезийските мюсюлмани - които съставляват над 85 процента от населението на страната - мнозина се притесняват дали ваксините се смятат за халал, тоест позволени от исляма.

Властите в Чипанас казаха, че е особено трудно да бъдат убедени по-възрастните, че ваксините са безопасни и халал. Както и в Тайланд, и те са прибегнали към поощрения под формата на добитък, предлагайки живи кокошки за всеки възрастен, който се ваксинира.

"По-възрастните хора не искат да бъдат ваксинирани по редица съображения, някои казват, че искат, но после не идват, някои дори се страхуват", каза началникът на местното полицейско управление Галих Априан. "Затова възнаграждаваме (ваксинирането им) с пилета."

По данни на индонезийското министерство на здравеопазването само 5 процента или 8,8 млн. души са напълно ваксинирани, далеч под целта от 181,5 млн. души до края на годината.

В САЩ пък вече има двама щастливци, които спечелиха по 1 млн. долара от лотария, която организира американският щат Охайо. В нея могат да участват само ваксинирани. Освен паричната премия, всяка седмица се дава и по една стипендия за колеж на някой млад жител на щата.