Премиерът съгласен малките кметства да задържат пари от местните данъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9905620 www.24chasa.bg
Служебният премиер Стефан Янев с кметовете на Поповица, Садово и Калофер (отдясно наляво)

Има идея част от местните данъци да бъдат на разположение на кметовете на малките населени места, за да подобряват инфраструктурата и възможностите за живот в тях, заяви служебният премиер Стефан Янев. Той се срещна с членове на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.

"Основен проблем за кметовете на кметства е финансирането, като най-малки кметове те са най-потърпевши. Те освен от централизираното разпределение на бюджети са силно зависими още от решенията на общинските съвети и на общинските кметове, от които зависи получаването на средства за социални дейности в малките населени места и подобряването на условията за живот в тях", посочи Янев.

Той ще има среща във вторник със  сдружението на общините в България. На нея  ще бъдат обсъдени въпросите и на най-малките населени места.

По думите му на този етап не може да се говори за финансова ревизия на общините, за каквато настояват кметовете, с които се срещна.

"Ясно е, че трябва да се направят промени в два закона, за да може да се реализира истинската децентрализация на финансирането на общините и средствата да достигат и до последния кмет на най-малкото населено място", изтъкна Янев.

След срещата във вторник служебното правителство ще обсъди и реши дали да предложи текстове за законодателни промени на следващия парламент.

"Удовлетворени сме от днешната среща, тъй като поставихме пред премиера всички важни проблеми, които стоят пред малките населени места. Не си правим илюзии, тяхното решаване е дълъг и сложен процес, но може да се стигне до взамоприемливо решение", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.